Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Podnikateľská aktivita v eurozóne v júli klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spotrebitelia totiž pre vysokú infláciu obmedzili svoje výdavky, ukázal prieskum spoločnosti S&P Global.

Brusel/Londýn 3. augusta (TASR) - Podnikateľská aktivita v eurozóne v júli klesla prvýkrát od začiatku minulého roka. Spotrebitelia totiž pre vysokú infláciu obmedzili svoje výdavky, ukázal prieskum spoločnosti S&P Global.

Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu v júli padol na 17-mesačné minimum 49,9 bodu z 52 bodov v júni. To bolo síce lepšie v porovnaní s prvým odhadom (49,4 bodu), ale index sa aj tak dostal pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie.

"Vyhliadky ekonomiky eurozóny sa na začiatku tretieho štvrťroka zhoršili, pričom aktuálne údaje z prieskumu signalizujú v júli kontrakciu HDP," uviedol hlavný ekonóm S&P Global Chris Williamson. Dodal, že výrazné zrýchlenie inflácie, nárast úrokových sadzieb a obavy týkajúce sa dodávok, predovšetkým energií, spôsobili najprudší prepad produkcie a dopytu za takmer desaťročie s výnimkou mesiacov pandemických lockdownov.

PMI pre dominantný sektor služieb sa v júli znížil na 51,2 bodu (rýchly odhad: 50,6 bodu) z 53 bodov v predchádzajúcom mesiaci.