Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Podnikateľská aktivita v USA v novembri stagnovala

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Zložený index podnikateľskej dôvery (PMI) agentúry S&P Global, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, zostal v novembri na 50,7 bodu, teda na rovnakej úrovni ako v októbri.

Washington 24. novembra (TASR) - Podnikateľská aktivita v USA tento mesiac stagnuje. Zamestnanosť v súkromnom sektore však klesla prvýkrát za takmer 3,5 roka. To je v súlade s očakávaniami, že najväčšia svetová ekonomika sa v poslednom kvartáli 2023 spomalí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zložený index podnikateľskej dôvery (PMI) agentúry S&P Global, ktorý zahŕňa výrobný sektor aj sektor služieb, zostal v novembri na 50,7 bodu, teda na rovnakej úrovni ako v októbri. Mierne zvýšenie aktivity v sektore služieb totiž vykompenzovalo pokles vo výrobe. Index sa však naďalej nachádza nad úrovňou 50 bodov, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie súkromného sektora.

PMI vo výrobnom sektore tento mesiac klesol na 49,4 bodu z 50 bodov v októbri a PMI v službách stúpol na 50,8 bodu z 50,6 bodu.

Experti očakávajú, že celková ekonomická aktivita v USA sa v prebiehajúcom štvrťroku výrazne ochladí, keďže sa začínajú výraznejšie prejavovať oneskorené účinky prudkého sprísnenia menovej politiky. Americká centrálna banka (Fed) od marca 2022 zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 525 bázických bodov do pásma 5,25 % až 5,50 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 3. kvartáli medziročne vzrástol o 4,9 %. Prognózy rastu pre prebiehajúci štvrťrok sa vo väčšine nachádzajú pod 2 %.