Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Podnikové zásoby v USA rástli v júli najpomalšie za viac než rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spomalilo sa tempo rastu zásob v maloobchode, vo veľkoobchode, ako aj vo výrobe.

Washington 18. septembra (TASR) - Podnikové zásoby v Spojených štátoch vzrástli v júli viac než dvojnásobne slabším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci, pričom rast bol najpomalší za viac než rok. Poukázali na to koncom tohto týždňa údaje amerického ministerstva obchodu. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Ministerstvo obchodu uviedlo, že podnikové zásoby sa v júli zvýšili medzimesačne o 0,6 % po júnovom raste o 1,4 %. Júlové tempo rastu tak bolo najslabšie od mája minulého roka a slabšie aj v porovnaní s očakávaniami ekonómov. Tí počítali so spomalením rastu podnikových zásob na 0,8 %.

Spomalilo sa tempo rastu zásob v maloobchode, vo veľkoobchode, ako aj vo výrobe. Zásoby v maloobchode vzrástli o 1,2 % po 2-percentnom raste v júni, veľkoobchodné zásoby sa zvýšili o 0,6 % po tom, ako v júni vzrástli o 1,8 % a zásoby vo výrobe spomalili rast z 0,4 % na 0,1 %.

V medziročnom porovnaní sa podnikové zásoby zvýšili o 18,4 %. Tempo rastu sa tak oproti vývoju v júni mierne spomalilo, keď v júni vzrástli medziročne o 18,5 %.

Ministerstvo obchodu zároveň zverejnilo údaje o vývoji tržieb podnikov. Ako uviedlo, podnikové tržby klesli v júli medzimesačne o 0,9 %, zatiaľ čo v júni o 1,2 % vzrástli.

Pod pokles sa najviac podpísali tržby v americkom veľkoobchode, ktoré klesli o 1,4 %. Znížili sa aj tržby podnikov vo výrobnom sektore, ako aj v maloobchode, avšak miernejšie. Vo výrobnom sektore klesli o 0,9 % a v maloobchode o 0,3 %.