Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Podnikové zásoby v USA vzrástli najslabšie za takmer 1,5 roka

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za spomalením je najmä vývoj tržieb v maloobchode, kde tieto o 0,1 % klesli. Tržby vo veľkoobchode vzrástli o 0,4 a vo výrobnom sektore sa zvýšili o 0,2 %.

Washington 18. novembra (TASR) - Podnikové zásoby v Spojených štátoch pokračovali v septembri v raste, tempo rastu sa však výrazne spomalilo, pričom dosiahlo takmer 1,5-ročné minimum. Pod septembrový vývoj podnikových zásob sa podpísali oblasti veľkoobchodu a maloobchodu, v ktorých sa rast zásob výrazne spomalil. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Ako tento týždeň uviedlo americké ministerstvo obchodu, podnikové zásoby v USA vzrástli v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,4 % po augustovom nahor revidovanom raste o 0,9 %. Bol to najslabší rast podnikových zásob v Spojených štátoch od apríla 2021.

Údaje zaostali aj za očakávaniami ekonómov. Tí síce so slabším rastom počítali, predpokladali však, že dosiahne aspoň 0,5 %. V medziročnom porovnaní sa podnikové zásoby v USA zvýšili o 17,8 %.

Medzimesačné výsledky ovplyvnili najmä zásoby vo veľkoobchode a maloobchode, keď v obidvoch prípadoch zaznamenali prudké spomalenie rastu. Zatiaľ čo v auguste sa veľkoobchodné zásoby zvýšili o 1,4 %, v septembri rast dosiahol 0,6 %. V maloobchode zasa v septembri vzrástli o 0,4 % po augustovom raste o 1,4 %. Zásoby vo výrobnom sektore síce zaznamenali najslabšie tempo rastu, iba 0,2 %, v auguste však o 0,1 % klesli.

Ministerstvo obchodu zároveň zverejnilo údaje o vývoji tržieb podnikov. Ako informovalo, podnikové tržby sa v septembri medzimesačne zvýšili o 0,2 % po 0,3-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Za spomalením je najmä vývoj tržieb v maloobchode, kde tieto o 0,1 % klesli. Tržby vo veľkoobchode vzrástli o 0,4 a vo výrobnom sektore sa zvýšili o 0,2 %.