Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Podnikové zásoby v USA zaznamenali v apríli mierne zotavenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aprílový vývoj podnikových zásob, ktorý je v súlade s očakávaniami, ovplyvnil najmä rast zásob vo výrobnom sektore. Ten dosiahol 0,5 %, zatiaľ čo v marci zásoby klesli o 0,8 %.

Washington 16. júna (TASR) - Podnikové zásoby v Spojených štátoch zaznamenali v apríli mierny rast, čo ovplyvnili najmä zásoby vo výrobnom sektore. Uviedlo to tento týždeň americké ministerstvo obchodu. Informoval o tom portál RTTNews.

Podnikové zásoby v USA vzrástli v apríli o 0,2 % po tom, ako v marci zaznamenali v tomto rozsahu pokles. Marcové údaje revidovalo ministerstvo smerom nadol, keď pôvodne uvádzalo za marec pokles podnikových zásob na úrovni 0,1 %.

Aprílový vývoj podnikových zásob, ktorý je v súlade s očakávaniami, ovplyvnil najmä rast zásob vo výrobnom sektore. Ten dosiahol 0,5 %, zatiaľ čo v marci zásoby klesli o 0,8 %. Vzrástli aj maloobchodné zásoby, avšak iba o 0,1 %. Naopak, zásoby vo veľkoobchode zaznamenali 0,1-percentný pokles.

Americké ministerstvo obchodu zároveň zverejnilo údaje o vývoji tržieb podnikov. Tie sa v apríli zvýšili o 0,1 %. Aj keď rast bol minimálny, výsledky boli stále lepšie než v marci, keď firemné tržby klesli o 1,5 %.

Potiahli ich najmä tržby v maloobchode, ktoré sa zvýšili o 0,4 %. Rast zaznamenali aj tržby v oblasti veľkoobchodu, konkrétne o 0,2 %. Naopak, tržby vo výrobnom sektore klesli, a to o 0,4 %.