Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Podniky DMD Group dosiahli minulý rok kladné hospodárske výsledky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V roku 2022 plánujú spoločnosti skupiny aj masívne investície do výrobnej infraštruktúry.

Dubnica nad Váhom 12. júla (TASR) – Podniky štátnej akciovej spoločnosti DMD Group - ZTS Špeciál, Konštrukta Defence a ZVS Holding - dosiahli v minulom roku kladné hospodárske výsledky. TASR o tom informoval generálny riaditeľ DMD Group Štefan Škultéty.

Spoločnosť ZTS – Špeciál, ktorá sa zameriava najmä na výrobu a výskum vežového a kanónového programu pre špeciálnu techniku, dosiahla v uplynulom roku zisk po zdanení vo výške 497.120 eur a ročný obrat viac ako osem miliónov eur. Spoločnosť sa zaoberá prípravou realizácie výroby pásových bojových obrnených vozidiel pre Ozbrojené sily (OS) SR.

Obrat spoločnosti Konštrukta – Defence sa medziročne zvýšil z úrovne 8,4 milióna eur v roku 2020 na vyše 63 miliónov eur v roku 2021. Hospodársky výsledok po zdanení predstavuje 1,36 milióna eur.

"Ďalšie kontrakty, najmä dodávka ôsmich húfnic Zuzana 2 pre potreby ukrajinskej armády či 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8x8 pre naše ozbrojené sily, dávajú reálny predpoklad ďalšieho rastu spoločnosti," uviedol Škultéty.

Päťdesiatpercentný podiel akcií vlastní DMD Group v spoločnosti ZVS Holding, výrobcovi stredne a veľkokalibrovej munície. Tá prispela k pozitívnym ukazovateľom zisku vo výške 446.475 eur pri obrate takmer 40 miliónov eur. ZVS Holding je zároveň jedinou spoločnosťou skupiny, ktorá je výrazne exportnou. Podiel zahraničných zákazníkov na tržbách spoločnosti bol v minulom roku približne 64 %.

V roku 2022 plánujú spoločnosti skupiny aj masívne investície do výrobnej infraštruktúry. Pôjde najmä o rekonštrukcie dvoch výrobných hál v Dubnici nad Váhom, vybudovanie chrómovacej linky, vybudovanie fotovoltaickej elektrárne a ďalších investícií do rozširovania opravárenských kapacít pre pozemnú techniku, kde je zákazníkom nielen slovenská, ale i ukrajinská armáda.

"Práve vojna na Ukrajine je veľkou výzvou pre podniky skupiny DMD. Na jednej strane sú to nové obchodné príležitosti s Ukrajinou alebo s krajinami, ktoré chcú na situáciu reagovať zvýšením výdavkov na svoju obranu. Na strane druhej sú to zvýšené náklady na bezpečnosť procesov, objektov či zabezpečenie energetickej bezpečnosti a efektívnosti počas rýchlo sa zvyšujúcich cien plynu a elektriny. Tieto aktivity sú však v súlade s hlavným cieľom spoločnosti – plniť požiadavky rezortu obrany a prispievať tak k obranyschopnosti SR," uzavrel Škultéty.