Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Podniky v Nemecku plánujú prijímať čoraz menej zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Z priemyslu a stavebníctva naďalej prichádzajú správy o znižovaní počtu zamestnancov a prepúšťať plánujú aj maloobchodníci, uviedol inštitút Ifo.

Mníchov 27. februára (TASR) - Podniky v Nemecku plánujú prijímať čoraz menej zamestnancov. Oznámil to v utorok ekonomický inštitút Ifo, podľa ktorého je ochota vytvárať nové pracovné miesta v súčasnosti najnižšia za posledné tri roky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Index zamestnanosti, ktorý zostavuje inštitút Ifo, vo februári klesol na 94,9 bodu z januárovej hodnoty 95,5 bodu. "Slabý hospodársky vývoj spôsobuje, že firmy váhajú s prijímaním nových zamestnancov," uviedol Klaus Wohlrabe, vedúci prieskumov v inštitúte Ifo.

Mníchovský inštitút osloví každý mesiac približne 9500 súkromných podnikov s otázkami o ich personálnych plánoch na nasledujúce tri mesiace. Naposledy bol index zamestnanosti taký nízky ako teraz počas pandémie ochorenia COVID-19 vo februári 2021.

Z priemyslu a stavebníctva naďalej prichádzajú správy o znižovaní počtu zamestnancov a prepúšťať plánujú aj maloobchodníci, uviedol inštitút Ifo. Nálada medzi poskytovateľmi služieb zostáva podľa správy mierne pozitívna, tvorba nových pracovných miest sa však výrazne spomaľuje. Problémom odoláva odvetvie informačných technológií, kde ochota prijímať nových ľudí zostáva vysoká.