Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pôdohospodárska platobná agentúra začína posielať pozastavené platby

Na snímke generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss počas tlačovej konferencie na tému: Pôdohospodárska platobná agentúra posiela pozastavené platby v Bratislave 4. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Platby bude posielať postupne, celkom ide o 677 pozastavených žiadostí.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začína posielať žiadateľom projektových podpôr platby, ktoré boli v júni 2021 pozastavené pre podozrenia z podvodov a bola na ne uvalená paušálna korekcia vo výše 25 %, čiže v prípade platieb by štvrtinu musel pokryť štátny rozpočet. Informoval o tom na brífingu generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Platby bude PPA posielať postupne. Celkovo ide o 677 pozastavených žiadostí.

Najprv sa podľa neho budú vyplácať žiadosti o platbu (ŽoP) po lehote splatnosti, potom ŽoP vyplácané v rámci podopatrení pre miestne akčné skupiny (MAS) cez program LEADER a následne ŽoP podľa termínu ich doručenia na PPA.



Zdôraznil, že PPA je pripravená vyvinúť maximálne úsilie, aby už počas prvých 90 dní vyplatila všetky ŽoP, ktoré spĺňajú podmienky. Rýchlosť vyplácania platieb ale podľa jeho slov nebude na úkor dôsledného preverenia každej žiadosti podľa kritérií, nastavených pravidiel a postupov. To znamená, že pokiaľ sa kontrolou preukáže nesplnenie podmienok, nebude žiadosť schválená.

Poznamenal, že PPA môže začať vyplácať platby poľnohospodárom vďaka úspešnému získaniu trvalej akreditácie 15. októbra 2021, ktorá bola potvrdením dobre nastavených opatrení a vnútorných procesov s cieľom zabrániť podvodom a zneužívaniu finančných zdrojov EÚ a štátneho rozpočtu SR. Aby mohla PPA začať vyplácať pozastavené platby, prijala nevyhnutné opatrenia.



"Pri plnení tejto úlohy veľmi citlivo vnímame zložitú situáciu v agrorezorte a chápeme potrebu riešiť ju urgentne. Pristupujeme k nej zodpovedne a verím, že platby dostanú žiadatelia čo najskôr v súlade s harmonogramom," povedal Kiss. Spresnil, že od apríla do konca mája 2022 bude PPA vyplácať viac ako 438 ŽoP v hodnote viac ako 43,77 milióna eur.

V druhom kvartáli a začiatkom tretieho kvartálu PPA začne vyplácať 162 ŽoP vo výške ďalších viac ako 33,89 milióna eur. V súvislosti s týmito žiadosťami je potrebné vykonať ďalšie procesné úkony nad rámec predchádzajúcej skupiny tak, aby bola verifikovaná ich 100-percentná oprávnenosť.

Zdôraznil, že v horizonte štyroch mesiacov tak PPA v rámci týchto dvoch typov žiadostí vyplatí 600 ŽoP v hodnote viac ako 77,66 milióna eur.

Doplnil, že PPA taktiež začína s vyplácaním ŽoP v rámci podopatrenia 19.2 pre MAS prostredníctvom programu LEADER. Agentúra vyplatí viac ako 77 ŽoP v hodnote vyše 1,94 milióna eur. PPA zároveň pokračuje v plynulom vyplácaní ŽoP v rámci podopatrenia 19.4, ide o 26 ŽoP za viac ako 235.000 eur (tieto neboli pozastavené).

Kiss dodal, že celkovo bude PPA počas štyroch mesiacov (apríl – júl 2022) vyplácať 703 ŽoP v celkovej hodnote 79,83 milióna eur.