Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Argentína minulý rok vyviezla víno za rekordných vyše 800 mil. USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoz sa v porovnaní s rokom 2020 zvýšil aj do Číny, Mexika, Paraguaja, Francúzska a Švajčiarska, pričom najväčší záujem bol o odrody Malbec, Cabernet Sauvignon a Chardonnay.

Buenos Aires 23. januára (TASR) - Argentína zaznamenala vlani rekordný vývoz vína, pod čo sa podpísal najmä dopyt v Spojených štátoch, Brazílii či v Británii. Informovalo o tom cez víkend argentínske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra AFP.

Ako ministerstvo uviedlo, v roku 2021 vyviezla Argentína fľaškované víno v hodnote 817 miliónov USD (719,95 milióna eur), čo predstavuje historické maximum. Predchádzajúci rekord zaznamenala v roku 2012, v ktorom vyviezla víno v hodnote 786 miliónov USD.

V najväčšej miere smerovalo argentínske víno do Spojených štátov, Brazílie a Kanady a v prípade európskych trhov do Británie a Holandska, ukázala správa ministerstva, ktorá vychádzala z údajov argentínskeho vinohradníckeho inštitútu INV. Vývoz sa v porovnaní s rokom 2020 zvýšil aj do Číny, Mexika, Paraguaja, Francúzska a Švajčiarska, pričom najväčší záujem bol o odrody Malbec, Cabernet Sauvignon a Chardonnay.

Rok 2021 bol pre Argentínu z pohľadu obchodu celkovo úspešný. Krajina v ňom zaznamenala obchodný prebytok takmer 15 miliárd USD, čo je jeden z najväčších obchodných prebytkov juhoamerickej ekonomiky za posledné desaťročie.

(1 EUR = 1,1348 USD)