Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Karlubík: Podpora vlády je podmienkou prechodu na bezemisnú prevádzku

Na archívnej snímke prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík. Foto: TASR - Martin Baumann

Na ceste transformácie sa stanovuje takmer 200 konkrétnych opatrení, ktoré majú inštitúcie EÚ, členské štáty a priemysel prijať, aby sa transformácia uskutočnila.

Bratislava 2. februára (TASR) - Nevyhnutnou podmienkou prechodu chémie na bezemisné prevádzkovanie je podpora vlády. Uviedol to Roman Karlubík, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR v súvislosti s cestou prechodu chemického priemyslu EÚ, ktorú 27. januára zverejnila v Bruseli Európska komisia. Ide podľa neho o prvú správu svojho druhu.

Nevyhnutnosť transformácie európskeho chemického priemyslu na bezemisné prevádzkovanie bola podľa Karlubíka aj témou rokovania dočasne povereného slovenského premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a delegácie CEFIC (Európska rada pre chemický priemysel) na čele s prezidentom Martinom Brudermüllerom v októbri 2022 v Bratislave.

"Od národných vlád sa teraz očakáva, že vytvoria podmienky pre vypracovanie národných transformačných dokumentov. Takáto dlhodobá podpora je absolútnou podmienkou úspechu tohto procesu. Situáciu navyše komplikuje aj energetická kríza a jej dramatický vplyv na ekonomiku a chemický priemysel v strednej Európe. Premiér Heger prisľúbil podporu pri takejto transformácii," spresnil Karlubík.

Podčiarkol, že na ceste transformácie sa stanovuje takmer 200 konkrétnych opatrení, ktoré majú inštitúcie EÚ, členské štáty a priemysel prijať, aby sa transformácia uskutočnila. Chemický priemysel EÚ podľa neho podporuje Európsku zelenú dohodu a má ambíciu stať sa do roku 2050 klimaticky neutrálnym.

Karlubík dodal, že chemický priemysel poskytuje takmer 1,2 milióna priamych pracovných miest v celej Európe a zohráva kľúčovú úlohu pri ponúkaní riešení na dosiahnutie Európskej zelenej dohody.