Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

SLEDUJEME: Celoslovenský protest poľnohospodárov: Odovzdali požiadavky

Na snímke farmári s traktormi prichádzajú pred budovu parlamentu počas celoslovenského protestu farmárov a poľnohospodárov v Bratislave 22. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jednou z podstatných požiadaviek poľnohospodárov je, aby sa čím skôr vyplatili priame platby, ktoré po iné roky mali z veľkej časti na účtoch už v decembri.

Bratislava 22. februára (TASR) - Protesty poľnohospodárov združených v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore (SPPK), ktorí vo štvrtok vyrazili na cesty s kolónami traktorov po celom Slovensku, podporila aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. Požiadavky našich pestovateľov a chovateľov sú podľa asociácie opodstatnené a zaslúžia si, aby boli aj vypočuté. Protesty podporila aj Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Slovenské podnikateľské prostredie, a teda aj odvetvie poľnohospodárstva a potravinárstva, sa podľa AZZZ borí s obrovskou byrokraciou, často až nezmyselnými nariadeniami, ktoré sú aj nad rámec európskej legislatívy. Práve to podľa združenia doslova škodí rozvoju podnikateľského prostredia na Slovensku.

"Sektor poľnohospodárstva trpí dlhodobým nezáujmom zo strany politikov, a preto je dnes tam, kde je. Keď však ide o ambiciózne zelené ciele, ktoré si stanovila Európska komisia, sú to práve poľnohospodári, ktorí ich majú napĺňať. Nie je však v poriadku, že to s nimi nie je konzultované," uviedol prezident AZZZ Tomáš Malatinský. Republiková únia zamestnávateľov podporuje poľnohospodárov a volá po zdravom rozume.



Republiková únia zamestnávateľov dodala, že sa pod dôvody, ktoré vedú poľnohospodárov a potravinárov do protestných akcií, môže podpísať prakticky akýkoľvek európsky podnikateľ. "Slovenskí poľnohospodári a potravinári uvádzajú ako hlavné dôvody protestu obrovskú byrokraciu, ako aj nereálne zelené ciele, ktorými nás zaťažujú úradníci a nariadenia Bruselu. Tieto nariadenia robia z poľnohospodára úradníka na poli. Platí to však aj pre celý biznis - podnikateľ je dnes v praxi taktiež neraz úradník zavalený množstvom byrokracie. Preto chápeme a podporujeme našich poľnohospodárov a potravinárov a aj ich európskych kolegov," uvádza sa v stanovisku RÚZ.

Slovenskí, ale najmä európski politici by si mali podľa RÚZ uvedomiť, že celoeurópska nespokojnosť všetkých poľnohospodárov je veľmi vážnym znamením zlyhávania spoločnej poľnohospodárskej politiky. "Je načase, aby sme si v Európe konečne uvedomili, že je potrebné sa vrátiť ku zdravému rozumu a nestanovovať si, napríklad v ekológii, nereálne ciele, ktoré nielenže nedokážeme splniť, ale nás aj poškodzujú," dodali zamestnávatelia združení v RÚZ.



K podnikateľských organizáciám, ktoré podporili poľnohospodárov, sa pridal aj Klub 500. Podmienky pre slovenských farmárov podľa neho sú vo vzťahu k ich konkurentom dlhodobo neférovo nastavené a príspevky pre slovenských farmárov sú nižšie ako v západných krajinách. "Klub 500 nemôže súhlasiť s tým, aby v oblasti riadenia poľnohospodárskej politiky bol Brusel tou inštitúciou, ktorá zadáva agrotechnické podmienky toho, čo a kedy sa má na pôde pestovať. Slovenskí farmári veľmi dobre vedia, kedy majú hnojiť, orať a siať a k tomu nepotrebujú žiadnych úradníkov v Bruseli," uviedol Klub 500.



Polícia: Protesty poľnohospodárov nespôsobili v Trenčianskom kraji výrazné dopravné obmedzenia


Protestné akcie poľnohospodárov a farmárov v Trenčianskom samosprávnom kraji nespôsobili výrazné dopravné obmedzenia. TASR o tom informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Ingrid Krajčíková.

"Protesty poľnohospodárov a farmárov nespôsobili ani výraznejšiu tvorbu kolón, v prípade ich tvorenia riadili policajné hliadky dopravu až do rozplynutia kolón. K narušeniu verejného poriadku nedošlo," informovala hovorkyňa.

Protesty poľnohospodárov a farmárov podľa nej prebiehali v meste Trenčín a na území okresov Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Prievidza a Bánovce nad Bebravou.



A. Hlina: Je paradox, že protestujúci farmári sa nezastavili aj pri ministerstve


Opozičný poslanec Alojz Hlina (SaS) považuje za paradox, že poľnohospodári sa pri štvrtkovom proteste nezastavili pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ale najprv smerovali k Národnej rade (NR) SR. Hlina to uviedol vo štvrtok na tlačovej konferencii.

"Nie celkom rozumiem tomu, prečo dnes boli poľnohospodári pred Národnou radou, lebo vecne príslušné poľnohospodárom je ministerstvo pôdohospodárstva a PPA," uviedol Hlina. Opätovne vyzval na diskusiu o problémoch poľnohospodárov pri okrúhlom stole.

Hlina sa vyjadril aj k požiadavkám protestujúcich farmárov. Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia Európskej únie, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr. Podľa Hlinu farmári môžu uspieť v EÚ so svojimi požiadavkami, keďže sa blížia voľby do Európskeho parlamentu.

Poslanec ocenil, že sa medzi požiadavky protestujúcich farmárov dostali aj priame platby. "Lebo u nás poľnohospodári ešte nedostali to, čo mali dostať. V Európe sa búria poľnohospodári za to, čo im plánujú zobrať. To je parametrický rozdiel oproti tomu, čo je u nás," uviedol Hlina s tým, že v požiadavkách protestujúcich farmárov mu však chýbalo volanie po spravodlivosti, čestnosti a po tom, aby sa už neopakovali kauzy ako Dobytkár.

Protesty poľnohospodárov Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) vo štvrtok zorganizovala na celom Slovensku. Podľa šéfa SPPK Emila Macha vyšlo do ulíc viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov. Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa zastavila aj pred Zastúpením EK, kde SPPK predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu.



V Trnavskom kraji bol priebeh protestu poľnohospodárov bezkonfliktný


Polícia počas štvrtkového protestu poľnohospodárov v Trnavskom kraji neznamenala žiadne narušenie verejného poriadku ani porušenie predpisov v doprave. Protesty sa konali v Trnave, Galante, Dunajskej Strede, Senici a na hraničnom priechode s Českou republikou (ČR) Holíč - Hodonín. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

Protestujúci farmári zablokovali aj cesty v Trnave, 22. február 2024.
Foto: Teraz.sk - Anna Staníková


Na hraničnom priechode policajti v spolupráci s políciou ČR a hliadkou mestskej polície riadili a usmerňovali dopravu. "Počas blokácie tohto priechodu mohli vodiči využiť hraničný priechod Skalica - Sudoměřice, ktorý bol po celý čas pre vodičov otvorený a bez obmedzení," uviedla hovorkyňa.

Doplnila, že na uzatvorenie jednotlivých križovatiek a odklon dopravy nasadili v miestach protestov viacero hliadok dopravnej a poriadkovej polície, v meste Trnava aj antikonfliktný tím. "Policajné hliadky usmerňovali, riadili dopravu a snažili sa byť vodičom nápomocné. Krátko pred 12.00 h boli blokácie križovatiek a miest zo strany farmárov v prevažnej miere ukončené," uviedla Linkešová.



V Trnave sa zúčastnilo protestu regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory zhruba 150 traktorov zo širšieho okolia. Na viac ako hodinu zablokovali jednu z hlavných križovatiek mesta Hlboká - Bučianska - Rybníková - Špačinská a tiež parkovisko pri športovej hale. V Galante traktory približne v rovnakom počte stáli na hlavnej ulici, pred radnicou protestujúcich príhovorom podporil aj primátor mesta Peter Kolek. Na priechode Holíč - Hodonín sa stretli farmári zo Slovenska a Česka a priviezli okolo 250 traktorov. Podporiť ich prišli aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska.

E. Macho: Ak farmárov nebudú brať vážne, tak ich bude v uliciach vidieť častejšie


Ak sa požiadavky farmárov nebudú brať vážne, tak v uliciach ich bude vidieť častejšie. Uviedol to vo štvrtok predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho na brífingu pred parlamentom. Každá politická garnitúra brala agropotravinársky sektor podľa neho za posledných 30 rokov ako nutné zlo. Predstavitelia SPPK už predtým s protestujúcimi farmármi zastavili pred Zastúpením Európskej komisie (EK), kde predniesli svoje požiadavky a odovzdali ich zastúpeniu.

"V parlamente sa nám za 30 rokov vystriedali politické garnitúry. Každá jedna politická garnitúra, ktorá bola pri kormidle od roku 1993, brala slovenské agropotravinárstvo ako nutné zlo. Výsledky sa dostavili. Viac sme sa sústreďovali na to, aby sme vyrábali automobily či oceľ," spresnil Macho. Málo podľa neho od slovenských politikov počuť slová, ako "čo si počneme bez slovenských potravín".

Slovenské poľnohospodárstvo chce byť podľa neho pevnou súčasťou národnej ekonomiky. "Máme obrovské rezervy v potravinárskom priemysle, v poľnohospodárstve. Chyby, ktoré sa urobili v minulosti, sa budú ťažko naprávať. Krátke riešenia neexistujú, existujú len dlhodobé riešenia. Potrebujeme dialóg, potrebujeme, aby nás politici počúvali," podčiarkol.

Podľa predsedníčky Agrárnej komory Slovenska (AKS) Heleny Patasiovej si Slovensko pri svojom vstupe do EÚ vyrokovalo veľmi zlé podmienky. "Poľnohospodárstvo by sa malo dostať medzi špecifické odvetvia, ktoré zabezpečujú potravinovú bezpečnosť občanov," poznamenala Patasiová.



Protestujúci poľnohospodári odovzdali Zastúpeniu Európskej komisie svoje požiadavky


Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa vo štvrtok zastavila pred Zastúpením Európskej komisie (EK), kde Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu. Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia EÚ, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr. Poľnohospodári chcú vyrábať a nie byť úradníkmi, uviedol šéf SPPK Emil Macho.

Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho pred budovou Zastúpenia EK na Slovensku na Palisádach 29 počas celoslovenského protestu farmárov v Bratislave 22. februára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Protesty poľnohospodárov SPPK vo štvrtok zorganizovala na celom Slovensku a podľa šéfa SPPK vyšlo do ulíc viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov. "Robíme to v prvom rade kvôli občanom, kvôli nám, kvôli našim deťom, kvôli generácii, ktorá príde po nás, aby nielen Slovensko, ale celá Európa dokázala uživiť obyvateľstvo zdravými, kvalitnými potravinami," povedal Macho.

Farmári nesúhlasia s nariadeniami, ktorými EÚ obmedzuje používanie chemickej ochrany rastlín, no odmietajú napríklad aj nariadenie o povinnom ponechaní časti pôdy úhorom. Pri dovoze agrokomodít im prekáža zrušenie obmedzení pri dovoze z Ukrajiny, no Macho pripomenul, že ide o širší problém, ktorý sa týka viacerých krajín. "Keď si v Európe povieme, že nemôžeme chovať sliepky v klietkových chovoch, tak je úplne prirodzené, že európski poľnohospodári nemôžu konkurovať tretím krajinám," uviedol Macho. Poľnohospodári preto žiadajú, aby EÚ vyžadovala splnenie rovnakých podmienok aj od dovozcov z tretích krajín, napríklad aj z Južnej Ameriky.



Jednou z podstatných požiadaviek poľnohospodárov je, aby sa čím skôr vyplatili priame platby, ktoré po iné roky mali z veľkej časti na účtoch už v decembri. "Žiadame našu národnú vládu a ministerstvo pôdohospodárstva, aby čo najskôr urobili všetko pre to, aby sa priame platby k poľnohospodárom dostali," zdôraznil Macho. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) v minulosti zodpovednosť za neskoršie vyplácanie priamych platieb prisúdil predchádzajúcim vedeniam rezortu, ktoré podľa neho zmenu poľnohospodárskej politiky nepripravili, ale naopak skomplikovali. "Jedna z požiadaviek je, že do budúcna systém vyplácania priamych platieb musí byť jednoduchší," dodal Macho.

EK podľa slov vedúcej tlačového tímu Zastúpenia EK na Slovensku Ingrid Ludvikovej intenzívne komunikuje s poľnohospodármi vo všetkých členských štátoch EÚ. "Teraz prebieha dlhodobejší strategický dialóg, ktorý sa začal v januári preto, aby sme nejakým spôsobom vyhoveli aj požiadavkám, ktoré sú, predpokladám, v komuniké, ktoré sme teraz dostali od farmárov. Komuniké posunieme ďalej do EK. Nejaké krátkodobé opatrenia už sú 'na stole'. Čo sa týka dlhodobých požiadaviek, napríklad tých, ktoré by uľahčili administratívne postupy, tie sa chystajú v najbližšej budúcnosti," povedala Ludviková, ktorá od predstaviteľov SPPK prevzala komuniké s požiadavkami farmárov.



Protesty farmárov v poslednom období zažíva celá Európa. Okrem problémov na úrovni národných legislatív poľnohospodári odmietajú spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ spojenú s byrokraciou a obmedzeniami.

Protestujúcich poľnohospodárov v Nových Zámkoch podporil minister R. Takáč


Poľnohospodári s takmer stovkou mechanizmov sa zapojili do protestu poľnohospodárov v okrese Nové Zámky. Spoločne absolvovali pomalú protestnú jazdu cestami prvej a druhej triedy, kde výrazne spomalili dopravu. Poľnohospodárov prišiel do Nových Zámkov osobne podporiť aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Na archívnej snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).
Foto: TASR Jakub Kotian


Podľa slov ministra ide všetkým poľnohospodárom o dosiahnutie spoločného cieľa. "Podporujem požiadavky poľnohospodárov, aby sme zvýšili potravinovú sebestačnosť, aby bolo viac domácich potravín v obchodných reťazcoch, aj aby robili poľnohospodári to, čo majú robiť, a nie aby sedeli za úradníckym stolom," povedal minister. Zároveň potvrdil, že situácia s vyplácaním priamych platieb sa pohne vpred čo najskôr.



Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha nie je v Európe nič výnimočné, že minister pôdohospodárstva podporí požiadavky poľnohospodárov. Napriek tomu zdôraznil, že organizátori protestu chcú, aby bol protest apolitický. "My sme ministra ani iných politikov oficiálne nepozývali, aby sa na proteste zúčastnili, no nevieme ovplyvniť, kto z politikov sa zúčastní," skonštatoval Macho.

Protest farmárov spomalil dopravu v Nitre, väčšie problémy nevznikajú


Parkovisko pred výstaviskom Agrokomplexu v Nitre sa postupne zapĺňa poľnohospodárskou technikou. Traktory prichádzajú do centra Nitry zo štyroch smerov, od Topoľčian, Zlatých Moraviec, Levíc a Nových Zámkov. Na všetkých trasách presunu spôsobujú spomalenie dopravnej premávky, výraznejšie problémy však polícia zatiaľ nezaznamenala, potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Jana Šinková.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Najväčší protest poľnohospodárov na Slovensku od vzniku Slovenskej republiky organizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), ku ktorej sa pripojila aj Agrárna komora Slovenska. V Nitre sa do protestu zapájajú poľnohospodári z celého regiónu s vyše 150 kusmi poľnohospodárskej techniky, informovala za organizátorov Eva Baková.



Zraz na parkovisku potrvá zhruba do 13.00 h. Následne sa kolóna traktorov vyberie na protestnú jazdu mestom. Tá bude smerovať z parkoviska po Akademickej ulici, Triede Andreja Hlinku, Chrenovskej ulici až na kruhový objazd pod Zoborom. Tam sa kolóna rozdelí, časť bude pokračovať smerom na Topoľčany, časť sa vráti naspäť do mesta po rovnakej trase.

Poľnohospodári zablokovali hranicu Hodonín-Holíč


Poľnohospodári s traktormi zastavili vo štvrtok okolo 10.00 h premávku na česko-slovenskom hraničnom priechode Hodonín-Holíč. Na mieste sú podľa stanice ČT24 stovky traktorov. Výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš zdôraznil, že neprotestujú proti EÚ, ale proti zlým rozhodnutiam Európskej komisie (EK), informuje spravodajkyňa TASR.

Na snímke výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš.
Foto: TASR - Dano Veselský


Českých a slovenských farmárov prišli k hranici pri mestách Hodonín a Holíč podporiť aj poľnohospodári z Maďarska a Poľska. Podľa rečníkov je cieľom upozorniť na byrokratickú záťaž aj problémy, ktoré im spôsobuje dovoz lacnejšieho tovaru z krajín mimo EÚ.



Gajdoš zdôraznil, že farmári boli k protestom dohnaní, pretože dlhé rokovania s EK podľa jeho slov nikam neviedli. "Tieto naše protesty sú absolútne apolitické. Neprotestujeme ani pre koalíciu, ani pre opozíciu, ani pre Kremeľ. Protestujeme sami za seba, pre náš dôstojný život, ktorý dokáže zabezpečiť budúcnosť nám a našim deťom. Neprotestujeme proti EÚ. Protestujeme proti nesprávnym rozhodnutiam EK," vyhlásil podpredseda SPPK.

Pripomenul tri hlavné dôvody demonštrácií - byrokracia nielen z európskej, ale aj národnej úrovne, dôsledky Zelenej dohody pre Európu (Green Deal) a dovozy plodín z krajín mimo EÚ. "My sme farmári, chceme pracovať v poli, so zvieratami, chceme nakŕmiť Európu. Nechceme vypĺňať papiere a sedieť za počítačom," vyhlásil Gajdoš. Dodal, že zo slovenskej strany ešte ďalší poľnohospodári dorazia, meškanie zdôvodnil problémami s logistikou.



Prezident Agrárnej komory ČR Jan Doležal vyhlásil, že chcú, aby sa za nich politici postavili. "My vyprodukujeme kvalitné bezpečné potraviny, respektíve suroviny pre tieto potraviny a nemôžeme ich predať. Dnes sme tu za seba, ale chceme, aby sa politici budúci týždeň 26. februára, keď má zasadať rada ministrov pôdohospodárstva, postavili za nás. Aby povedali, že takto to ďalej nejde," povedal Doležal.

Podľa českej agrárnej komory vyrazilo v ČR k hraniciam so Slovenskom, Poľskom a Nemeckom asi 3000 poľnohospodárskych strojov. Do štvrtkového protestu je podľa organizátorov zapojených desať krajín EÚ.

KDH podporuje protesty farmárov proti problémom v Bruseli aj na Slovensku


Opozičné KDH podporuje protesty slovenských farmárov voči nadmernej byrokracii z Európskej únie (EÚ), ale aj proti tým problémom, ktoré majú doma na Slovensku. V reakcii na pondelkové (19. 2.) a štvrtkové protesty poľnohospodárov to uviedli predstavitelia hnutia na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

Snímka z celoslovenského protestu farmárov, poľnohospodárov a potravinárov v Košiciach 22. februára 2024.
Foto: TASR - František Iván


"Naši slovenskí farmári nemajú problémy len s administratívnymi nariadeniami Bruselu, ale majú problémy aj s nariadeniami nášho ministerstva (pôdohospodárstva) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry," vyhlásil poslanec KDH Marián Čaučík.

Hnutie kritizovalo aj účasť ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) na štvrtkových protestoch. "Toto sa nám vidí trochu vtipné, aby minister išiel na čelo protestov, ktoré sú orientované sčasti voči Európskej komisii, kde úloha ministra je ísť do Bruselu a rokovať, aby tie podmienky boli čo najlepšie. Ale časť a značná časť problémov slovenských farmárov leží na rozhodnutiach jeho ministerstva," zdôraznil Čaučík.

Jeho stranícky kolega Jozef Hajko upozornil, že požiadavky poľnohospodárov sú často namierené na plnenie základných funkcií štátu. "Tým myslím hlavne na platby poľnohospodárom, ale sú aj ďalšie. Poľnohospodárov tak netrápi, aby získavali selektívne nejaké odvodové prázdniny, ale skutočne ich trápi, aby vláda plnila tie základné požiadavky," argumentoval.

Ak má poľnohospodárstvo na Slovensku fungovať, musí si podľa neho minister a jeho rezort plniť svoje základné úlohy. A ak sú problémy s európskou Spoločnou poľnohospodárskou politikou, tak to má tiež riešiť minister v Bruseli a zastávať tam aj názory slovenských farmárov, dodal Hajko.