Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pred pohovorom sa informujte o zamestnávateľovi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hoci je dôležitý prvý dojem, ten je možné ovplyvniť počas celého rozhovoru s potenciálnym zamestnávateľom.

Bratislava 28. januára (TASR) - Osobný pracovný pohovor ponúka uchádzačom o voľné miesto možnosť nielen presvedčiť potenciálneho zamestnávateľa o svojich spôsobilostiach, ale zároveň si overiť, či funkcia a spoločnosť sú pre nich vhodné. Aj preto si pri osobnom pracovnom pohovore treba pamätať na niekoľko základných pravidiel.

Vzhľadom na to, že je dôležitý už prvý dojem, uchádzač by mal dbať na to, aby prišiel na pohovor v dohodnutom čase. "Cestu na miesto určenia si premyslite vopred a počítajte aj s meškaním spojov, či už idete autobusom, vlakom alebo iným dopravným prostriedkom," odporúča spoločnosť Adecco. V prípade meškania je dôležite potenciálneho zamestnávateľa na to upozorniť.

Počas samotného pohovoru by mal uchádzač vystupovať sebaisto. Znamená to prispôsobenie oblečenia pracovnej ponuke, sebaisté podanie ruky, usmievanie sa, či udržiavanie očného kontaktu.

Vhodné je tiež vopred sa informovať o spoločnosti, ktorá pracovné miesto ponúka. "Navštívte ich webovú stránku, stručne si naštudujte ich hlavné služby a produkty, najnovšie dosiahnuté výsledky, kto sú ich zákazníkmi, konkurentmi a akými hodnotami sa riadia. Zistite si, koľko ľudí pre nich pracuje a kde majú prevádzky," odporúča uchádzačom personálna spoločnosť.

Hoci je dôležitý prvý dojem, ten je možné ovplyvniť počas celého rozhovoru s potenciálnym zamestnávateľom. Uchádzači preto môžu zvýšiť svoje šance na úspech aj snahou pozitívne ukončiť pohovor. "Poďakujte sa tomu, kto s vami viedol pohovor za jeho čas a povedzte mu, ako vám to padlo na úžitok," uzatvára Adecco.