Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Poistné straty z prírodných katastrof dosiahli 10-ročné maximum

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Až 72 % z celkového objemu globálnych poistných strát v 1. polroku pripadlo na Spojené štáty.

Londýn 21. júla (TASR) - Globálne poistné straty z prírodných katastrof dosiahli v 1. polroku 42 miliárd USD (35,68 miliardy eur). To je najviac za 10 rokov. Uviedol to v stredu poisťovací maklér Aon s tým, že najväčšie straty v rámci katastrof spôsobilo extrémne chladné počasie v USA vo februári. Celkové ekonomické škody na úrovni 93 miliárd USD však boli nižšie, než predstavuje 10-ročný priemer.

Katastrofy, ktoré zasiahnu ekonomicky rozvinuté krajiny, vedú zvyčajne k vyšším poistným stratám. Napríklad, až 72 % z celkového objemu globálnych poistných strát v 1. polroku pripadlo na Spojené štáty, dodal Aon, ktorého citovala agentúra Reuters. Dôvodom bolo najmä extrémne chladné počasie, ktoré vo februári zasiahlo štát Texas. Poistné straty v dôsledku tejto udalosti dosiahli minimálne 15 miliárd USD. Júnové extrémne búrky v západnej a strednej Európe spôsobili zasa poistné straty za minimálne 4,5 miliardy USD.

Prírodné katastrofy si v 1. polroku vyžiadali vo svete približne 3000 úmrtí. Z toho zhruba 800 ľudí zomrelo v dôsledku vlny horúčav, ktoré zasiahli v júni západ Kanady a severozápad USA.