Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Poisťovňa Aegon oznámila pokles prevádzkového zisku v 3. štvrťroku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aegon dosiahol v 3. štvrťroku prevádzkový zisk 443 miliónov eur, čo bolo o 16 % menej ako vlani v rovnakom období. Tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí očakávali zisk 490 miliónov eur.

Amsterdam 11. novembra (TASR) - Holandská poisťovacia spoločnosť Aegon vo štvrtok oznámila pokles prevádzkového zisku v 3. štvrťroku o 16 % v dôsledku vyšších nárokov na poistné udalosti v súvislosti s úmrtím na ochorenie COVID-19 v Amerike.

Aegon, ktorý má dve tretiny svojho podnikania v Spojených štátoch, uviedol, že "nepriaznivé poistné nároky v súvislosti s úmrtnosťou" v USA dosiahli v 3. štvrťroku 111 miliónov USD (93,04 milióna eur), zatiaľ čo vlani to bolo 31 miliónov USD.

"Zlepšenie výkonnosti vo väčšine našich divízii bolo vykompenzované zvýšenou úmrtnosťou v Spojených štátoch," uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Aegon Lard Friese.

Aj švajčiarska poisťovňa Swiss Re informovala, že jej divízia životného a zdravotného poistenia zaznamenala za prvých deväť mesiacov roku 2021 "výrazne väčšie nároky súvisiace s ochorením COVID-19, a to vo výške 1,2 miliardy USD, ktoré pochádzajú predovšetkým z USA".

Agentúra S&P Global Ratings v poznámke pre klientov uviedla, že najväčšie svetové zaisťovacie spoločnosti nesú leví podiel na stratách spojených s pandémiou ochorenia COVID-19, keďže majú "trojnásobnú expozíciu" prostredníctvom zaisťovacích činností v oblasti neživotného poistenia, životného poistenia, ako aj prostredníctvom poistenia podnikov.

Aegon dosiahol v 3. štvrťroku prevádzkový zisk 443 miliónov eur, čo bolo o 16 % menej ako vlani v rovnakom období. Tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí očakávali zisk 490 miliónov eur.

A poisťovňa vykázala čistú stratu 60 miliónov eur, ktorá odráža jednorazový poplatok vo výške 470 miliónov eur v dôsledku opatrení manažmentu na uvoľnenie kapitálu.

Friese dodal, že príjmy z poplatkov a investícií sa zvýšili a spoločnosť splnila iné výkonnostné ciele.