Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Poisťovňa pripomínaním nedoplatkov v roku 2019 získala cez 53 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Poisťovňa v minulom roku upozorňovala na nedoplatky živnostníkov a zamestnávateľov.

Bratislava 19. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa už niekoľko rokov pravidelne informuje živnostníkov (SZČO) aj zamestnávateľov o aktuálnom mesačnom nedoplatku poistného, a to prostredníctvom SMS a e-mailov. Počas roku 2019 rozoslala živnostníkom a ostatným SZČO spolu takmer 184.000 správ. Na základe týchto upozornení SZČO dodatočne uhradili meškajúce poistné na sociálne poistenie v celkovej výške 3,5 milióna eur.

Poisťovňa v minulom roku upozorňovala na nedoplatky aj zamestnávateľov. Rozoslala im takmer 416.000 upozornení. Zamestnávatelia následne dodatočne uhradili meškajúce poistné v celkovej výške takmer 50 miliónov eur.

"Okrem toho Sociálna poisťovňa upozorňovala zamestnávateľov aj na neodovzdané mesačné výkazy poistného a príspevkov za ich zamestnancov. Odoslala 132.000 správ, na základe ktorých jej zamestnávatelia dodatočne zaslali viac ako 18.000 mesačných výkazov. Od 1. decembra 2019 sú zamestnávatelia, ktorí neodovzdajú mesačné výkazy, považovaní za dlžníkov," zdôrazňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.