Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poisťovňa žiada predškolské zariadenia, aby jej poslali zoznamy detí

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

SP na tento účel vytvorila mailovú adresu koronazariadenia@socpoist.sk.

Bratislava 31. marca (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) žiada predškolské zariadenia, ktoré na základe usmernenia ústredného krízového štábu uzavreli prevádzku, aby jej do stredy 1. apríla poslali zoznam detí, ktoré navštevujú zariadenie. Uviesť majú meno, priezvisko a rodné číslo dieťaťa. Dôvodom je prijatie novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa upravilo čerpanie ošetrovného (OČR) a nemocenského.

SP na tento účel vytvorila mailovú adresu koronazariadenia@socpoist.sk. Poisťovňa si na základe žiadosti o OČR podanej rodičom overí, či dieťa naozaj za normálnych okolností navštevuje predškolské zariadenie, respektíve, či bolo zapísané v tomto zariadení počas krízovej situácie, a teda či rodič spĺňa túto podmienku na priznanie dávky ošetrovného.

SP nemôže vyplatiť OČR takému rodičovi s dieťaťom v predškolskom zariadení (netýka sa základných škôl), pri ktorom si nebude môcť overiť, že dieťa ho naozaj navštevuje. "Iné zdroje v tomto smere Sociálna poisťovňa nemá," upozornil hovorca SP Peter Višváder.

V prípade, že SP nedostane od predškolského zariadenia takýto zoznam, dávky rodičom nebude môcť vyplatiť. "Ak bude zoznam zaslaný oneskorene, oneskorí sa aj výplata dávky," upozornil Višváder.

V každom kalendárnom mesiaci trvania krízovej situácie sú predškolské zariadenia povinné zaslať iba prípadné zmeny v zoznamoch. "Z dôvodu jeho rýchlejšieho a technicky jednoduchšieho spracovania prosíme o jeho vyplnenie a zaslanie e-mailom," dodal Višváder.