Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poisťovne: Najviac škôd spôsobili povodne v Banskobystrickom kraji

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Medzi najviac zasiahnuté kraje patrí Banskobystrický, odkiaľ poisťovni nahlásili 36 % poistných udalostí.

Bratislava 27. mája (TASR) - Silné dažde a povodne zasiahli minulý týždeň viaceré regióny Slovenska a spôsobili rozsiahle škody na majetku. Najviac škôd evidovali poisťovne v Banskobystrickom kraji. Niektorým klientom z najviac zasiahnutých častí vyplácali náhrady v zrýchlenom režime.

Poisťovni Generali v súvislosti so silnými dažďami a povodňami nahlásili 85 poistných udalostí. Celková výška doteraz nahlásených škôd je 115.000 eur. Povodeň a silné dažde spôsobili najviac škôd klientom v obci Rudno nad Hronom, celkovo deväť poistných udalostí na majetku klientov poisťovne v hodnote 5201 eur.

Medzi najviac zasiahnuté kraje patrí Banskobystrický, odkiaľ poisťovni nahlásili 36 % poistných udalostí. "Náhradu škody na majetku, ktoré spôsobia povodne a záplavy v dôsledku búrok a silných dažďov, poisťovňa vypláca svojim klientom z poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. Tieto škody konkrétne kryje poistenie živelných rizík, ktoré zahŕňa aj riziká ako víchrica, krupobitie, úder blesku, ale aj spomínané povodne a záplavy," vysvetlil riaditeľ odboru poistných udalostí majetku poisťovne Marek Molda.

Kooperativa zatiaľ eviduje 93 hlásených škodových udalostí v dôsledku povodní. Podľa prvotných odhadov nahlásené škody dosahujú hodnotu takmer 500.000 eur. "Najviac poistných udalostí evidujeme z okresov Banská Bystrica, Žarnovica, Prešov, Košice, Rožňava a Ružomberok. Konkrétne ide najmä o zaplavené a vytopené pivničné priestory, zatečenie interiérov rodinných domov, ale aj poškodenie lesnej cesty či zatečené pracovné stroje a motorové vozidlá," priblížila hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová.

Uniqua eviduje škody vo výške približne 100.000 eur. Najviac škôd hlásili z okresov západného a následne stredného Slovenska, vrátane najviac zasiahnutej obce Rudno nad Hronom. V prípade obce škody likvidovali v zrýchlenom konaní.

"V niektorých domoch voda dokonca vyrazila pivničné okná a doslova zaplavila pivničný priestor. Silné prívalové dažde tiež spôsobili zatečenie vody do domov cez strechy a následné poškodenie omietok a stien. Prívalové dažde tiež spôsobili silný prietok vody v kanalizácii, následkom čoho vyrazila voda cez odpadový odtok a zaplavila miestnosti v dome," povedala hovorkyňa poisťovne Beáta Lipšicová.