Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Zaisťovňa: Extrémne poveternostné udalosti dosiahli rekordnú úroveň

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rastie najmä riziko krupobitia, osobitne v Nemecku, Taliansku a Francúzsku, uviedla švajčiarska zaisťovňa Swiss Re.

Zürich 26. marca (TASR) - Počet extrémnych poveternostných udalostí sa v roku 2023 zvýšil na rekordnú úroveň. Oznámila to v utorok švajčiarska zaisťovňa Swiss Re. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Spoločnosť vlani zaznamenala 142 prírodných katastrof v porovnaní so 114 v predchádzajúcom roku. "Rastie najmä riziko krupobitia, osobitne v Nemecku, Taliansku a Francúzsku," uviedla Swiss Re. Zaisťovňa odhaduje, že vzhľadom na rastúce teploty a čoraz častejšie a závažnejšie extrémne poveternostné udalosti by sa poistné straty mohli v priebehu nasledujúcich desiatich rokov až zdvojnásobiť.

Podľa analýzy Swiss Re bolo najzávažnejšou prírodnou katastrofou v roku 2023 zemetrasenie, ktoré zasiahlo vo februári Turecko a Sýriu, pričom poistné škody sa odhadujú na 6,2 miliardy dolárov (5,72 miliardy eur). Okrem toho boli zaznamenané najmä škody spôsobené silnými búrkami, tornádami a krupobitím. V tejto kategórii vznikli poistné škody v celkovej výške rekordných 64 miliárd USD, z čoho 85 % pripadlo na USA.

(1 EUR = 1,0835 USD)