Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pri uzatváraní PZP stúpol záujem o on-line poistenie

Ilustračné foto. Foto: TASR

Koniec dominancie januára pri uzatváraní PZP dokazujú aj čísla za prvých osem mesiacov roka 2021. Počas tohto obdobia zatiaľ najviac vodičov prejavilo záujem uzatvoriť zákonnú poistku v lete.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Pri uzatváraní povinného zmluvného poistenia (PZP) dominuje leto, stúpol záujem o on-line poistenie. Kým v minulosti bol január mesiacom PZP, dnes je týchto mesiacov viac. Čoraz častejšie šoféri uzatváranie zákonného poistenia posúvajú zo začiatku roka do jeho polovice. Ešte viditeľnejší je podľa analýzy poisťovne Wüstenrot posun pri vybavovaní PZP on-line.

"Jednou z hlavných príčin je omladzovanie vozidiel na slovenských cestách. V januári si PZP uzatvárajú vodiči, ktorí si vozidlo kúpili ešte pred zmenou legislatívy. Dovtedy sa zákonná poistka platila v januári. Dnes sú tieto autá nahrádzané novými vozidlami, ktoré už nemusia mať PZP uzatvorené od januára, ale od mesiaca, keď boli zakúpené. Navyše, povinné poistenie sa zvykne uzatvárať na technický rok. Teda zmluva môže mať začiatok poistenia kedykoľvek počas roka," vysvetlila riaditeľka úseku vývoja produktov poisťovne Jana Podoláková.

Koniec dominancie januára pri uzatváraní PZP dokazujú aj čísla za prvých osem mesiacov roka 2021. Počas tohto obdobia zatiaľ najviac vodičov prejavilo záujem uzatvoriť zákonnú poistku v lete. Pri porovnaní tohtoročného júna s januárom poisťovňa eviduje celkový nárast záujmu na úrovni 66 %. Medziročne záujem v júni 2021 stúpol o takmer 20 %.

Cez internet majú slovenskí vodiči záujem uzavrieť zákonné poistenie ešte neskôr. V auguste tohto roka poisťovňa v porovnaní s januárom evidovala nárast záujmu o 58 %. V auguste zároveň medziročne stúpol záujem uzavrieť PZP on-line o 52 %.