Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Zaisťovňa Swiss Re sa v 1. polroku vrátila k zisku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupinu v minulom roku tvrdo zasiahlo najmä vynútené zrušenie mnohých podujatí.

Zürich 30. júla (TASR) - Švajčiarsky zaisťovací gigant Swiss Re sa v 1. polroku vrátil k zisku. Prispeli k tomu nižšie nároky na kompenzácie súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.

Zaisťovňa v piatok oznámila, že za prvých šesť mesiacov roku 2021 dosiahla čistý zisk tesne pod hranicou 1 miliardy USD (842,25 milióna eur) po strate 1,1 miliardy USD v rovnakom období minulého roka.

Nároky na odškodné súvisiace s pandémiou klesli v sledovanom období na 870 miliónov USD z vlaňajších 2,5 miliardy USD. Skupinu v minulom roku tvrdo zasiahlo najmä vynútené zrušenie mnohých podujatí.

V prvých šiestich mesiacoch 2021 vykázala v rámci Swiss Re v dôsledku pandémie stratu len divízia životného a zdravotného poistenia, a to 119 miliónov USD. Tieto straty sa však už v 2. štvrťroku výrazne znížili a Swiss Re očakáva, že tento trend bude pokračovať vďaka pokroku pri očkovaní.

Dve ďalšie hlavné divízie zaisťovne sa vrátili k zisku vďaka poklesu nárokov na kompenzácie súvisiace s ochorením COVID-19.

Divízia zabezpečenia majetku a nehôd vykázala čistý zisk 1,2 miliardy USD, zatiaľ čo sekcia poistenia firiem si pripísala 262 miliónov USD aj napriek februárovým výdavkom súvisiacich so zimnou búrkou Uri, ktorá vo februári zasiahla USA.

Predbežné odhady nárokov za júlové povodne v Európe a sociálne nepokoje v Južnej Afrike naznačujú, že Swiss Re zaknihuje za tento mesiac "stratu rádovo niekoľko sto miliónov USD".

(1 EUR = 1,1873 USD)