Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zisk Munich Re vlani klesol o viac ako polovicu

Na archívnej snímke budova Munich Re. Foto: TASR/AP

Poistné odvetvie tvrdo zasiahla pandémia a nároky na odškodné, napríklad za zrušené udalosti alebo odložené olympijské hry.

Mníchov 25. februára (TASR) - Nemecká zaisťovňa Munich Re zaznamenala v minulom roku pokles zisku o viac ako 50 %. Dôvodom bola pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené poistné udalosti. Očakáva však, že v tomto roku bude už vplyv pandémie „podstatne menší“.

Najväčšia zaisťovňa na svete vo štvrtok oznámila, že jej čistý zisk v roku 2020 klesol na 1,21 miliardy eur z 2,71 miliardy eur v roku 2019. To bolo o niečo menej ako zisk 1,26 miliardy eur, ktorý očakávali analytici.

Kríza, ktorú vyvolalo ochorenie COVID-19, spôsobila zaisťovni škody vo výške 3,4 miliardy eur. Počet klientov, ktorí si uplatnili svoje nároky v súvislosti s pandémiou, dosiahol najvyššiu úroveň za takmer desaťročie. Škody spojené s prírodnými katastrofami boli pritom v roku 2020 oveľa nižšie, ako sa očakávalo.

Celkové straty Munich Re z nového koronavírusu a prírodných katastrof dosiahli vlani dohromady 4,69 miliardy eur. Výber poistného sa v roku 2020 zvýšil o 6,7 % na 54,9 miliardy eur.

Napriek slabšiemu zisku Munich Re vyplatí za minulý rok rovnakú dividendu ako za rok 2019, a to 9,80 eura na akciu. Skupina uviedla, že v súvislosti s aktuálnym rokom je optimistická a očakáva čistý zisk 2,8 miliardy eur a mierny nárast poistného.

„Skupina očakáva, že finančné dôsledky ochorenia COVID-19 budú v podstatne menšom rozsahu ako v roku 2020,“ uviedla Munich Re.

Poistné odvetvie tvrdo zasiahla pandémia a nároky na odškodné, napríklad za zrušené udalosti alebo odložené olympijské hry.