Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity vo výrobnom i nevýrobnom sektore Číny sa zmiernil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra Moody's v pondelok (30.5.) znížila svoju prognózu rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku na 4,5 % z 5,2 %.

Peking 31. mája (TASR) – Pokles aktivity v čínskom výrobnom aj nevýrobnom sektore sa v máji zmiernil. Prispelo k tomu uvoľnenie blokád v niektorých mestách, čo umožnilo začať s otváraním tamojších firiem. Reštriktívne opatrenia však naďalej zaťažovali dopyt a produkciu. To vrhá tieň na hospodársky rast Číny v 2. štvrťroku. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho Národného štatistického úradu (NBS).

Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora v Číne v máji zvýšil na 49,6 bodu z aprílového 26-mesačného minima 47,4 bodu. Prekonal aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že stúpne na 48 bodov.

Hodnota indexu však zostala pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Problémy v Číne ovplyvňujú výrobu aj v iných veľkých ázijských ekonomikách, pričom Japonsko a Južná Kórea hlásili tiež pokles produkcie.

Podľa analytikov tento výsledok ukazuje, že vplyv ochorenia COVID-19 v Číne sa v máji úplne neskončil a vrhá tieň na vyhliadky ekonomiky v 2. štvrťroku 2022.

Z oficiálneho prieskumu ďalej vyplýva, že PMI nevýrobného sektora sa v máji zvýšil na 47,8 z aprílových 41,9 bodu, keďže maloobchod a doprava opäť rástli.

Analytici ale upozornili, že rast čínskej ekonomiky zostane slabý, kým Peking neuvoľní prísne blokády.

Agentúra Moody's v pondelok (30.5.) znížila svoju prognózu rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky v tomto roku na 4,5 % z 5,2 %.

TASR o tom informuje na základe správy AFP.