Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity v čínskom výrobnom sektore sa v apríli zrýchlil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index produkcie v apríli stratil 5,1 bodu a dostal sa na 44,4 bodu a index nových objednávok klesol o 6,2 bodu na 42,6 bodu.

Peking 30. apríla (TASR) - Pokles aktivity v čínskom výrobnom sektore sa v apríli zrýchlil. Rozsiahle protipandemické reštrikcie totiž zastavili priemyselnú produkciu a narušili dodávateľské reťazce, čo zvýšilo obavy z prudkého spomalenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky, čo by mohlo negatíve ovplyvniť celé globálne hospodárstvo.

Oficiálny index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor v apríli padol na 47,4 bodu zo 49,5 bodu v marci, uviedol v sobotu čínsky štatistický úrad. Index sa dostal na najnižšiu úroveň od februára 2020 a už druhý mesiac po sebe sa nachádzal pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Ekonómovia počítali so znížením indexu len na 48 bodov.

Index produkcie v apríli stratil 5,1 bodu a dostal sa na 44,4 bodu a index nových objednávok klesol o 6,2 bodu na 42,6 bodu.

Kontrakcia v čínskom sektore služieb je ešte prudšia. PMI pre nevýrobný sektor v apríli padol na 41,9 bodu zo 48,4 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Pre striktnú covidovú politiku v Číne aktuálne platia v desiatkach veľkých miest úplné alebo čiastočné lockdowny. Uzavretie stoviek miliónov ľudí v ich domovoch má výrazný negatívny vplyv na spotrebu a čoraz viac analytikov znižuje prognózy rastu čínskej ekonomiky.