Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity v súkromnom sektore eurozóny bol miernejší

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Čo sa týka najväčších ekonomík eurozóny, najhoršie na tom bolo v novembri Francúzsko.

Brusel 5. decembra (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala v poklese aj v novembri, rozsah poklesu bol však slabší než v predchádzajúcom mesiaci a slabší aj v porovnaní s predbežným odhadom. Napriek tomu aj spresnené údaje naznačujú, že ekonomika eurozóny v tomto kvartáli klesne. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila spresnené údaje spoločnosti S&P Global.

Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v eurozóne minulý mesiac 47,6 bodu, zatiaľ čo podľa predbežného odhadu to bolo 47,1 bodu. To znamená ešte výraznejšie spomalenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. V októbri totiž index predstavoval 46,5 bodu, najnižšiu hodnotu za takmer tri roky.

Vývoj v celom súkromnom sektore ovplyvnil v novembri dominantný sektor služieb. Aktivita v rámci tohto sektora ďalej klesá, aj keď tempo poklesu sa čiastočne zmiernilo. Zatiaľ čo v októbri index nákupných manažérov dosiahol 47,8 bodu, v novembri to bolo 48,7 bodu.

"Aktivita v sektore služieb pokračuje v poklese. Ani mierne zlepšenie indexu tak nedáva veľa priestoru na optimizmus, čo sa týka prípadného prudkého zotavenia v blízkej budúcnosti," povedal hlavný ekonóm Hamburskej obchodnej banky Cyrus de la Rubia.

Čo sa týka najväčších ekonomík eurozóny, najhoršie na tom bolo v novembri Francúzsko. Aktivita v španielskom súkromnom sektore klesla prvýkrát od augusta, naopak, Nemecko a Taliansko vykázali v porovnaní s októbrom spomalenie poklesu.