Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pokles aktivity v súkromnom sektore v USA sa v januári spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podnikateľská dôvera stúpla v januári na štvormesačné maximum, čo znamená, že podniky očakávajú zlepšenie situácie neskôr v tomto roku.

Washington 24. januára (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore v USA v januári opäť klesla, už siedmy mesiac po sebe. Tempo jej poklesu sa však spomalilo, po prvýkrát od septembra 2022 a podnikateľská dôvera vzrástla. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu, ktoré v utorok zverejnila spoločnosť S&P Global.

Podľa predbežných údajov kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA sa v januári 2023 zvýšil na 46,6 bodu zo 45 bodov v decembri. Dosiahol pritom najväčšiu hodnotu za tri mesiace, ale zároveň zostal pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Prieskum ďalej odhalil, že v januári sa spomalil pokles aktivity v sektore služieb (na 46,6 zo 44,7 bodu) aj vo výrobnom sektore (na 46,8 zo 46,2 bbodu), aj keď sa firmy naďalej sťažovali na utlmený dopyt zákazníkov a vplyv vysokej inflácie na výdavky klientov. Nové objednávky sa v januári znížili, ale najmenej za tri mesiace. K ich poklesu prispela vysoká inflácia, rastúce úrokové sadzby a váhavosť zákazníkov, zatiaľ čo zamestnanosť mierne vzrástla.

Pokiaľ ide o ceny, inflácia vstupných nákladov sa od decembra zrýchlila, pričom miera inflácie výstupných nákladov zostala nezmenená. To naznačuje, že inflácia nie je ani zďaleka pod kontrolou napriek agresívnym opatreniam Federálneho rezervného systému, čo signalizuje, že bude pokračovať v politike zvyšovania úrokových sadzieb.

Napokon podnikateľská dôvera stúpla v januári na štvormesačné maximum, čo znamená, že podniky očakávajú zlepšenie situácie neskôr v tomto roku.