Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Pokles britského sektora služieb sa vo februári výrazne spomalil

áIlustračná snímka. Foto: TASR/AP

Index aj napriek prudkému zvýšeniu zostal pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie. Pod touto hranicou sa pohybuje od novembra 2020.

Londýn 3. marca (TASR) - Pokles britského sektora služieb sa vo februári výrazne spomalil po prudkom páde na začiatku roka, keď tretí lockdown spôsobil obmedzené škody ekonomike.

Finálny index nákupných manažérov (PMI) pre britský sektor služieb vo februári stúpol na 49,5 bodu z 8-mesačného minima 39,5 bodu v januári, uviedli spoločnosť IHS Markit a logistické združenie Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS). Predbežný odhad počítal s nárastom až na 49,7 bodu.

Index aj napriek prudkému zvýšeniu zostal pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie. Pod touto hranicou sa pohybuje od novembra 2020.

"Dominantný sektor služieb sa vo februári oživil, a aj keď zostal v pásme kontrakcie, ukázal nám výrazne pozitívnejší obraz než na začiatku roka," uviedol šéf CIPS Duncan Brock.

Nové objednávky sa vo februári znížili len mierne. Výrazne pre problémy spôsobené brexitom opäť klesli zahraničné objednávky. Pokles zamestnanosti v službách bol najpomalší od vlaňajšieho marca, keď pandémia prvýkrát zasiahla sektor.

Zložený PMI pre britský súkromný sektor, ktorý zahŕňa služby aj priemysel, vo februári stúpol na 49,6 bodu zo 41,2 bodu v januári. Prvý odhad počítal s nárastom až na 49,8 bodu.