Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Pokles japonskej ekonomiky v 1. štvrťroku bol miernejší

Zákazníci nakupujú potraviny v supermarkete v Tokiu Foto: TASR/AP

V medzikvartálnom porovnaní klesla japonská ekonomika v 1. štvrťroku o 0,6 %. Aj v tomto prípade sú čísla lepšie, keďže prvý odhad ukazoval pokles o 0,9 %.

Tokio 8. júna (TASR) - Japonská ekonomika klesla v 1. kvartáli medziročne o 2,2 %, uviedla v pondelok konečné údaje japonská vláda. To znamená miernejšiu recesiu, keďže predbežný odhad ukazoval pokles až o 3,4 %.

Japonsko sa v 1. štvrťroku tohto roka dostalo do technickej recesie, prvýkrát od roku 2015, keď pokles ekonomiky zaznamenalo už v poslednom kvartáli minulého roka. Ekonomiku poškodil ako nový koronavírus, tak aj zvýšenie spotrebnej dane v závere roka 2019.

Revidovaný pokles hrubého domáceho produktu (HDP) za 1. štvrťrok je však v porovnaní s medziročným poklesom za predchádzajúci kvartál omnoho miernejší. Za 4. štvrťrok 2019 klesla japonská ekonomika po revízii o 7,2 %, pod čo sa podpísal najmä prepad dopytu po zvýšení spotrebnej dane v októbri minulého roka. Oproti odhadom analytikov oslovených japonským ekonomickým denníkom Nikkei je výsledok zasa o niečo horší. Analytici počítali s poklesom ekonomiky o 2 %.

V medzikvartálnom porovnaní klesla japonská ekonomika v 1. štvrťroku o 0,6 %. Aj v tomto prípade sú čísla lepšie, keďže prvý odhad ukazoval pokles o 0,9 %. Ekonómovia opäť počítali s ešte lepším výsledkom, keď očakávali spomalenie poklesu na 0,5 %. V poslednom štvrťroku minulého roka však medzikvartálny pokles dosiahol až 1,9 %.