Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Pokles maloobchodných tržieb pokračoval aj v septembri 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Negatívnu bilanciu odvetvia najviac ovplyvnil pokles tržieb o 16,7 % v špecializovaných predajniach s tovarom pre domácnosť, kam patria hobbymarkety, predajne nábytku a spotrebnej elektroniky.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Tržby v maloobchode aj počas septembra 2023 nedosiahli minuloročné hodnoty. Ich medziročný pokles pretrvával už osem mesiacov v rade, aktuálne dosiahol 5,4 % a bol vyšší ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Z deviatich sledovaných zložiek maloobchodu malo osem tržby nižšie ako v septembri 2022 a až päť z nich zaznamenalo dokonca dvojciferný prepad. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Negatívnu bilanciu odvetvia najviac ovplyvnil pokles tržieb o 16,7 % v špecializovaných predajniach s tovarom pre domácnosť, kam patria hobbymarkety, predajne nábytku a spotrebnej elektroniky, zníženie tržieb o takmer 8 % v špecializovaných predajniach s ostatným tovarom napríklad obuvou, textilom alebo drogériou, ale aj o 12 % medziročne nižšie tržby v predaji mimo predajní vrátane zásielkového predaja. K lepšiemu výsledku neprispeli ani z hľadiska objemu tržieb podielovo najvýznamnejšie nešpecializované predajne hyper- a supermarketov, ich tržby sa medziročne znížili o 3 %.

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa medziročne zvýšili o 13,6 %. Ich rast vykázali všetky jeho zložky, pričom dynamickejšie rástli v predaji motorových vozidiel o 16 % a tiež v oprave a údržbe o 18,5 %. Úroveň septembra 2022 prekonali aj tržby reštaurácií a pohostinstiev o 11,3 %. Veľkoobchod mal tržby medziročne nižšie už siedmy mesiac po sebe, v septembri sa tempo poklesu ešte zrýchlilo, a to až na 8,5 %. Klesli aj tržby v ubytovaní o 6 %.

Tržby za september v porovnaní s augustom rástli iba v predaji a oprave motorových vozidiel, aj to iba mierne o 1,1 %. Tržby ostatných zložiek vnútorného obchodu skončili v mínuse. Medziročne najviac, až o pätinu, poklesli tržby v ubytovaní, o 4,8 % v reštauráciách a pohostinstvách, v maloobchode o 2,2 % a vo veľkoobchode o 1,8 %.

V súhrne za deväť mesiacov 2023 tržby rástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 17,2 %, v ubytovaní sa zvýšili o 18,8 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 12 %. Medziročne nižšie tržby zaevidoval maloobchod o 5,2 % a veľkoobchod o 3,8 %.