Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pokles platieb kartou od ruských zákazníkov obchodníci príliš nepocíti

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V rebríčku celkových výdajov cudzincov pri platbe kartou sa podľa Brinkáča Rusi s 1,062 milióna eur ocitli až na 20. mieste.

Bratislava 22. marca (TASR) – Predpokladaný pokles platieb kartou od ruských návštevníkov po tom, čo sa spoločnosti Visa a Mastercard odstrihli od Ruska, slovenskí obchodníci príliš nepocítia. Ich podiel vlani predstavoval len 0,9 % všetkých zahraničných platieb na Slovensku, informoval v utorok poskytovateľ platobných služieb a technológií Global Payments.

"Rusko je síce rozlohou najväčšia krajina na svete, ale platby ruských turistov a podnikateľov na Slovensku sú mizivé. Podľa údajov spoločnosti Global Payments Rusov predbehli Česi, Rumuni, Poliaci, Ukrajinci, Chorváti a dokonca aj Litovčania," uviedol obchodný riaditeľ Global Payments pre Slovensko Erik Brinkáč.

V rebríčku celkových výdajov cudzincov pri platbe kartou sa podľa Brinkáča Rusi s 1,062 milióna eur ocitli až na 20. mieste. Dokonca i turisti z oveľa menšej krajiny, akou je Litva, minuli viac. Ukrajinci zaplatili za tovary a služby dokonca dvojnásobne viac ako Rusi. Na porovnanie, podiel na podpore slovenskej ekonomiky návštevníkov z Veľkej Británie je 7,5 %, z Nemecka tvorí 6,7 % a z USA tri percentá.

Celkovo cudzinci na Slovensku v minulom roku zaplatili kartou za tovary a služby viac ako 107,6 milióna eur. Najviac prispeli Česi so sumou 29,5 milióna eur a priemernou minutou tržbou 33 eur. Na druhom mieste sa umiestnili Rakúšania s 12,7 milióna eur a na treťom Maďari s takmer deviatimi miliónmi eur. Spolu uskutočnili návštevníci z týchto troch susedských krajín v minulom roku 47 % celkového objemu zahraničných platieb kartou na Slovensku. Top desať krajín uzatvárajú návštevníci z USA s 3,1 milióna eur a z Ukrajiny s takmer 2,2 milióna eur.