Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Pokles počtu nezamestnaných Španielov dosiahol v septembri rekord

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet nezamestnaných klesol vo všetkých sektoroch, najviac však v oblasti služieb. V tomto sektore sa počet evidovaných ľudí bez práce znížil o 39.312.

Madrid 4. októbra (TASR) - Počet nezamestnaných v Španielsku klesol v septembri o viac než 76.000 na 3,25 milióna. Zaznamenal tak pokles siedmy mesiac po sebe, pričom rozsah poklesu bol pre daný mesiac najvýraznejší v histórii. Informovalo o tom v pondelok španielske ministerstvo práce.

Ako ministerstvo uviedlo, počet nezamestnaných klesol v Španielsku v septembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 76.113, k čomu prispelo ďalšie uvoľňovanie protipandemických opatrení. Septembrový pokles bol zároveň najprudší za daný mesiac od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1960.

Počet nezamestnaných klesol vo všetkých sektoroch, najviac však v oblasti služieb. V tomto sektore sa počet evidovaných ľudí bez práce znížil o 39.312. Klesol aj v poľnohospodárstve, stavebníctve a priemysle.

Z jednotlivých regiónov Španielska sa počet nezamestnaných v septembri najviac znížil na Kanárskych ostrovoch, a to o 20.699. Na druhom mieste sa umiestnilo Katalánsko, kde počet nezamestnaných klesol o 12.658.

Na druhej strane, v prípade mladých ľudí vo vekovej kategórii do 25 rokov zaznamenal počet nezamestnaných rast. Ako uviedlo ministerstvo práce, v porovnaní s augustom sa počet nezamestnaných zvýšil o 5838 osôb.