Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pokles predaja áut v Rusku sa v auguste spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Asociácia európskych podnikov upozorňuje, že augustové spomalenie poklesu predaja v Rusku môže zakrátko vystriedať jeho zrýchlenie.

Moskva 8. septembra (TASR) - Predaj nových áut v Rusku aj v auguste klesol, ale menej ako v predchádzajúcom mesiaci, a to medziročne o 19,4 % po júlovom prepade o 27,5 %. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje Asociácie európskych podnikov (AEB).

Podľa AEB sa tempo poklesu predaja áut v Rusku v auguste spomalilo v dôsledku ďalšieho oslabenia rubľa oproti doláru. To prinútilo ruských klientov, aby sa pokúsili kúpiť si nové auto skôr, ako sa oslabenie rubľa premietne do cien vozidiel.

"Pokračujúca fluktuácia devízových kurzov má enormný vplyv na správanie spotrebiteľov a dopyt po drahých tovaroch, ako sú autá," uvádza sa vo vyhlásení AEB.

Asociácia zároveň upozorňuje, že augustové spomalenie poklesu predaja v Rusku môže zakrátko vystriedať jeho zrýchlenie.

Z údajov AEB vyplýva, že v auguste sa v Rusku predalo 138.670 nových osobných a ľahkých úžitkových vozidiel. Za prvých osem mesiacov tohto roka si klienti v krajine kúpili 1,05 milióna vozidiel, o 33,5 % menej ako vlani.

AEB už predtým znížila svoj odhad predaja nových áut v Rusku v tomto roku na 1,55 milióna áut, čo predstavuje medziročný pokles o 36 %.

Po rokoch dvojciferného rastu predaja zaznamenal ruský trh s autami v roku 2014 pokles. Dôvodom bolo oslabenie rubľa aj zníženie výkonu ruskej ekonomiky v dôsledku lacnejšej ropy aj sankcií Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.