Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pokles priemyselnej produkcie v eurozóne sa v septembri spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR

V medziročnom porovnaní najvýraznejší rast priemyselnej produkcie zaznamenali Írsko (45,4 %), Belgicko (23,1 %) a Litva, kde sa zvýšila o 19,6 %.

Luxemburg 12. novembra (TASR) - Priemyselná produkcia v eurozóne klesla medzimesačne aj v septembri, tempo poklesu sa však v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci výrazne spomalilo. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Eurostat informoval, že priemyselná výroba v eurozóne upravená o sezónne vplyvy klesla v septembri medzimesačne o 0,2 %. V auguste pokles dosiahol 1,7 %. Vývoj v septembri bol lepší aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali s poklesom o 0,5 %.

Aj v celej Európskej únii sa tempo poklesu spomalilo. Zatiaľ čo v auguste v porovnaní s júlom klesla priemyselná výroba v EÚ o 1,5 %, v septembri pokles dosiahol 0,5 %.

V medziročnom porovnaní sa priemyselná produkcia v eurozóne v septembri zvýšila o 5,2 %. Zrýchlila tak tempo rastu, keď v auguste medziročný rast dosiahol 4,9 %. Ekonómovia pritom počítali so spomalením rastu na 4,1 %. V širšej EÚ sa priemyselná výroba medziročne zvýšila o 5 %.

Z členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, klesla priemyselná výroba v medzimesačnom porovnaní v septembri najviac v Dánsku (-5 %), ďalej Česku (-3,2 %) a Rakúsku (-3 %). Naopak, najviac sa zvýšila v Estónsku (5,3 %), Litve (4,3 %) a Belgicku (3,7 %). Priemyselná výroba na Slovensku klesla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 1,6 %.

V medziročnom porovnaní najvýraznejší rast priemyselnej produkcie zaznamenali Írsko (45,4 %), Belgicko (23,1 %) a Litva, kde sa zvýšila o 19,6 %.

Najväčší pokles, naopak, zaznamenalo Slovensko, kde priemyselná produkcia klesla o 4,9 %. Nasledovali Portugalsko s poklesom o 4,8 % a Česko, kde sa priemyselná výroba znížila o 4 %.