Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Pokles priemyslu spomalil, medziročne sa jeho výkon znížil o 0,6 %

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Najviac sa na poklese podieľala výroba dopravných prostriedkov, môže za to pretrvávajúci nedostatok výrobných materiálov v automobilovom priemysle.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Pokles priemyslu v októbri tohto roka spomalil, medziročne bol jeho výkon nižší o 0,6 %. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Za obdobím spred pandémie (október 2019) zaostávalo toto odvetvie o 3,1 %.

"Priemyselná produkcia medziročne klesla druhý mesiac po sebe, najvplyvnejšia výroba dopravných prostriedkov výrazne zaostávala už tretí mesiac, aj keď miera prepadu sa znížila na 21 %," spresnili štatistici. Vyšší výkon ako minulý rok sa však prejavil v desiatich z 15 zložiek priemyslu, výkony pred pandémiou ich prekonalo sedem.

Tempo poklesu sa v októbri zmiernilo na 0,6 % oproti septembrovému 4,8-percentnému medziročnému poklesu. Čo sa však týka medzimesačného porovnania, priemyselná produkcia sa zvýšila o tri percentá.

Najviac sa na poklese podieľala výroba dopravných prostriedkov, môže za to pretrvávajúci nedostatok výrobných materiálov v automobilovom priemysle. Medziročne objem výroby áut poklesol o pätinu, zaostávanie sa však už tretí mesiac mierne znižuje.

"Negatívny vplyv na vývoj priemyselnej produkcie mal aj pokles v ťažbe a dobývaní (o 23,4 %), výrobe elektrických zariadení (o štyri percentá) a tiež výrobe počítačových výrobkov (o 4,8 %). Týmto trom odvetviam sa nepodarilo dorovnať ani hodnoty spred pandémie," skonštatovali štatistici.

Naopak, pozitívny príspevok mala výroba strojov a zariadení (rast o 18,2 %). Medziročné zvýšenie výroby tu pokračuje už 11. mesiac. Pokles produkcie tlmil aj rast v dodávke elektriny a plynu (o 10,4 %) a niekoľko mesiacov aj vo výrobe kovov (o 11,1 %). Tieto tri odvetvia pomerne výrazne prekročili aj produkciu z októbra 2019.

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa v medziročnom porovnaní znížila produkcia investičných prostriedkov o 8,9 % a výroba predmetov dlhodobej spotreby o sedem percent. Vyššia bola produkcia súvisiaca s energetikou o 13 %, produkcia predmetov krátkodobej spotreby o 9 % a výroba pre medzispotrebu o 1,9 %.

V súhrne od začiatku roka vzrástla priemyselná produkcia medziročne o 11,3 %. Minulý rok za rovnaké obdobie to bol pokles o 11,6 %.

Z priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom raste produkcie za desať mesiacov roka, bolo najvýznamnejšie zvýšenie vo výrobe kovov (o 23,5 %), výrobe strojov a zariadení (o 24,9 %). Zvýšila sa aj dodávka elektriny a plynu (o 13 %) a tiež výroba dopravných prostriedkov (o 6,4 %). Produkcia, naopak, klesla vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov (o 3,9 %), ťažbe a dobývaní (o 2,2 %) a vo výrobe farmaceutických výrobkov (o 1,4 %).

Podľa hlavných priemyselných zoskupení sa zvýšila výroba pre medzispotrebu o 14,2 %, výroba predmetov dlhodobej spotreby o 13,1 %, produkcia investičných prostriedkov o 10,7 %, produkcia súvisiaca s energetikou o desať percent a výroba predmetov krátkodobej spotreby o 4,1 %.