Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pokles produktivity práce v USA klesla o viac než 7 percent

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rýchlom odhade zo začiatku mája uvádzalo ministerstvo pokles produktivity až o 7,5 %.

Washington 2. júna (TASR) - Produktivita práce v Spojených štátoch zaznamenala v 1. štvrťroku pokles o viac než 7 %, výsledok je však o niečo priaznivejší, než uvádzal predbežný odhad ministerstva práce spred mesiaca. Napriek tomu aj revidovaný údaj predstavuje najvýraznejší pokles produktivity práce v USA za takmer 75 rokov. TASR o tom informuje na základe správy servera RTTNews.

Ako vo štvrtok uviedlo americké ministerstvo práce, produktivita práce v USA klesla v 1. štvrťroku tohto roka o 7,3 %. V rýchlom odhade zo začiatku mája uvádzalo ministerstvo pokles produktivity až o 7,5 %.

Spresnený údaj je tak lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s oznámením nezmeneného rozsahu poklesu. Napriek tomu aj zmiernené údaje predstavujú najprudší pokles produktivity práce v USA od 3. štvrťroka 1947.

Ministerstvo okrem toho revidovalo smerom nahor jednotkové pracovné náklady. Zatiaľ čo na začiatku mája uvádzalo, že náklady vzrástli v 1. štvrťroku o 11,6 %, vo štvrtok informovalo, že sa zvýšili o 12,6 %. Analytici očakávali, že pôvodný odhad spred mesiaca ministerstvo meniť nebude.