Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Pokles ruského súkromného sektora sa zmiernil,pomohol vývoj v službách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vďaka zmierneniu nepriaznivého vývoja v sektore služieb sa však zmiernil pokles aj v celkovom súkromnom sektore.

Moskva 3. decembra (TASR) - Ruský sektor služieb pokračoval v novembri v poklese, tempo poklesu sa však výrazne zmiernilo. Aj vďaka tomu sa zmiernil pokles aktivity v celom súkromnom sektore.

Ako vo štvrtok uviedla spoločnosť IHS Markit, jej index nákupných manažérov pre ruský sektor služieb dosiahol v novembri 48,2 bodu. V predchádzajúcom mesiaci predstavoval 46,9 bodu. To znamená výrazné zmiernenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Omnoho horšie sa vyvíjal výrobný sektor, v ktorom aktivita zaznamenala v novembri zrýchlenie poklesu, ukázali údaje IHS Markit na začiatku týždňa. Príslušný index nákupných manažérov dosiahol v novembri 46,3 bodu oproti 46,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Najviac sa pod to podpísali nové objednávky, ktoré zaznamenali najvýraznejší pokles za posledných šesť mesiacov.

Vďaka zmierneniu nepriaznivého vývoja v sektore služieb sa však zmiernil pokles aj v celkovom súkromnom sektore. Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v novembri 47,8 bodu, zatiaľ čo v októbri predstavoval 47,1 bodu.