Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pokles súkromného sektora v eurozóne sa v novembri spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

PMI pre dominantný sektor služieb stagnoval na 20-mesačnom maxime 48,6 bodu, pričom ekonómovia predpovedali pokles na 48 bodov.

Brusel 23. novembra (TASR) - Kontrakcia súkromného sektora v eurozóne sa v novembri spomalila. Dopyt však pokračuje v poklese, keďže kríza životných nákladov núti spotrebiteľov, aby obmedzili svoje výdavky.

Čoraz viac indikátorov signalizuje, že ekonomika eurozóny mieri do recesie. Podľa prieskumu agentúry Reuters až 78 % ekonómov ju očakáva počas najbližšieho roka, pričom prognózujú, že hrubý domáci produkt (HDP) v prebiehajúcom kvartáli rovnako ako v nasledujúcom klesne o 0,4 %.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa priemysel aj služby, sa v novembri zvýšil na 47,8 bodu zo 47,3 bodu v októbri, uviedla spoločnosť S&P Global vo svojom rýchlom odhade. PMI síce prekonal očakávania ekonómov na úrovni 47 bodov, zostal však hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie.

PMI pre dominantný sektor služieb stagnoval na 20-mesačnom maxime 48,6 bodu, pričom ekonómovia predpovedali pokles na 48 bodov. PMI pre výrobný sektor, ktorý najviac zasiahol prudký nárast cien energií a narušenie dodávateľských reťazcov, stúpol na 47,3 bodu zo 46,4 bodu. Ekonómovia prognózovali 46 bodov.