Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Pokles trhu osobných počítačov sa vlani výrazne spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pokles na trhu s osobnými počítačmi (PC) sa vlani po prepade v roku 2013 výrazne spomalil. Predaj je podporený predovšetkým dopytom v USA a západnej Európe.

Stamford/Framingham 13. januára (TASR) - Pokles na trhu s osobnými počítačmi (PC) sa vlani po prepade v roku 2013 výrazne spomalil. Existujú však výrazné regionálne rozdiely. Predaj je podporený predovšetkým dopytom v USA a západnej Európe. Informovala o tom agentúra DPA.

Analytici poradenských firiem IDC a Gartner sa síce rozchádzajú v konkrétnych číslach, ale ich záver je rovnaký. Vývoj na trhu s PC bol vlani výrazne lepší než v roku 2013.

Podľa IDC sa globálny predaj osobných počítačov v roku 2014 znížil o 2,1 % na 308,6 milióna prístrojov. Spoločnosť Gartner počíta s poklesom len o 0,2 % na 315,9 milióna osobných počítačov. Jedným z dôvodov rozdielnych čísiel je zrejme fakt, či sa kombinované prístroje, ako je napríklad Microsoft Surface, klasifikujú ako PC alebo ako tablety.

Obe poradenské firmy očakávajú v najbližších rokoch mierne zotavenie trhu vďaka novým triedam počítačov. Predaj klasických notebookov a desktopov bude pokračovať v poklese. V roku 2013 sa trh s PC prepadol približne o 10 %.

Jednotkou na trhu osobných počítačov bolo podľa oboch firiem vlani Lenovo s podielom okolo 19 %. Hewlett-Packard sa umiestnil na druhom mieste, pričom jeho podiel podľa IDC dosiahol 18,4 % a podľa spoločnosti Gartner 17,5 %. Potom nasledujú Dell a Acer. Apple sa podľa IDC dostal na piate miesto s podielom 6,4 %. Podľa Gartner je piaty Ausus a Apple až šiesty.