Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pokles týždennej nezamestnanosti v Rakúsku sa spomalil

Ľudia s ochrannými rúškami čakajú v rade pred obchodom po znovuotvorení viacerých obchodov v rámci uvoľnenia opatrení po lockdowne vo Viedni 7. decembra 2020. Foto: TASR/AP

V režime kurzarbeit je v súčasnosti evidovaných 305.000 ľudí a ministerstvo práce zdôraznilo, že vzhľadom na otváranie podnikov tento počet nezohľadňuje skutočný počet ľudí v režime kurzarbeit.

Viedeň 15. júna (TASR) - Pokles počtu nezamestnaných v Rakúsku sa v týždennom porovnaní výrazne spomalil. Úrad práce (AMS) evidoval minulý týždeň 368.397 nezamestnaných a ľudí v procese preškolenia, čo v porovnaní s predchádzajúcim týždňom predstavuje pokles o 7083. Minulý týždeň dosiahol týždenný pokles 17.000 ľudí.

Postupné otváranie firiem po dlhom lockdowne viedlo k čiastočnému zlepšeniu situácie na trhu práce. Počet nezamestnaných sa od 19. mája znížil o 32.500, oproti júnu 2019 je ich však o 27.500 viac. Podľa rakúskeho ministra práce Martina Kochera v medziročnom porovnaní ide o zníženie až o 146.000 ľudí. Ako sa na jeho vyjadrenie odvoláva agentúra APA, kríza bude "trh práce ešte nejaký čas sprevádzať".

V režime kurzarbeit je v súčasnosti evidovaných 305.000 ľudí a ministerstvo práce zdôraznilo, že vzhľadom na otváranie podnikov tento počet nezohľadňuje skutočný počet ľudí v režime kurzarbeit. Konkrétny údaj pre máj bude podľa ministerstva možné určiť najskôr v auguste. Rezort práce uvádza, že očakávaný výrazný pokles kurzarbeitu v rámci prechodného obdobia od júla zbrzdí pokles nezamestnanosti.

Pozitívne správy v utorok ohlásil aj najväčší súkromný pracovný portál v Rakúsku karriere.at. Počet aktívnych inzerátov v máji medzimesačne stúpol o 90 % a v porovnaní s májom 2019 o 14 %. Prvýkrát tak bolo poskytnutých viac ponúk práce než pred pandémiou. Celkový počet inzerátov však portál agentúre APA neposkytol.