Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pokles ukrajinskej ekonomiky sa vo februári spomalil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa ministerky hospodárstva Julie Svyrydenkovej sa ekonomická aktivita vo februári zotavila vďaka lepšej situácii v energetickom sektore a nižšiemu energetickému deficitu.

Kyjev 8. marca (TASR) - Pokles ukrajinskej ekonomiky sa vo februári spomalil. Oznámilo to v stredu ministerstvo hospodárstva v Kyjeve. Podľa ministerky hospodárstva Julie Svyrydenkovej sa ekonomická aktivita vo februári zotavila vďaka lepšej situácii v energetickom sektore a nižšiemu energetickému deficitu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Z údajov ministerstva vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny klesol vo februári 2023 o 26 % po januárovom znížení o 32 %.

"Energetická vojna, ktorú vyhrala Ukrajina, prispela k optimizmu podnikov, čo zlepšilo ich sentiment týkajúci sa budúcnosti a zintenzívnilo ich aktivity," povedala Svyrydenková.

"Celkovo sa ekonomický front drží hore - ekonomika funguje, prispôsobuje sa a zotavuje sa," dodala

Ukrajinský energetický systém čelí celé mesiace útokom ruských rakiet a dronov. Občas boli milióny ľudí bez elektriny, ale po rýchlych opravách a vďaka použitiu zariadení, ktoré poskytli spojenci, Ukrajina teraz vyrába dostatok energie na podporu podnikov a spotrebiteľov.

Ministerstvo hospodárstva v stredu uviedlo tiež, že situácia sa zlepšuje v mnohých odvetviach vrátane dopravy, maloobchodu a stavebníctva a tiež najnovšie počíta s rastom HDP v tomto roku o 1 % po poklese o 30 % v roku 2022.