Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Pokles v ruskom sektore služieb sa v decembri spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kompozitný index nákupných manažérov dosiahol v decembri 50,2 bodu, zatiaľ čo v novembri predstavoval 48,4 bodu.

Moskva 30. decembra (TASR) - Aktivita v ruskom sektore služieb pokračovala v závere roka v poklese, tempo poklesu sa však spomalilo. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre ruský sektor služieb dosiahol v decembri 49,5 bodu oproti novembrovej hodnote 47,1 bodu. To znamená spomalenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pod pokračujúci pokles v službách sa podpísali naďalej klesajúce objednávky, ako zo strany domácich, tak aj zahraničných zákazníkov, tempo poklesu sa však zmiernilo. Na druhej strane, poskytovatelia služieb znižovali v decembri počty zamestnancov najvýraznejším tempom v tomto roku.

Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, sa však v závere roka vrátil k rastu. Okrem zmiernenia poklesu v sektore služieb k tomu prispel pokračujúci rast vo výrobnom sektore. Kompozitný index nákupných manažérov dosiahol v decembri 50,2 bodu, zatiaľ čo v novembri predstavoval 48,4 bodu.