Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Pokles výrobného sektora v Rakúsku sa v máji spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pokiaľ ide o ceny, vstupné náklady klesli najmenej od marca 2023, zatiaľ čo výstupné ceny boli v súlade s aprílovými úrovňami.

Viedeň 28. mája (TASR) - Aktivita v rakúskom výrobnom sektore v máji 2024 opäť klesla. Ale tempo jej poklesu sa spomalilo. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu UniCredit Bank. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

Prieskum odhalil, že index nákupných manažérov (Purchasing Managers Index, PMI) z rakúskeho výrobného sektora vzrástol v máji 2024 na 46,3 bodu zo 43,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci.

Hodnota indexu však zostala pod zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. PMI rakúskeho výrobného sektora sa drží pod touto hranicou už 22. mesiacov, ale jeho májová hodnota je najvyššia od februára 2023.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že produkcia v rakúskom výrobnom sektore sa v máji znížila najmenej, od júla 2022. Podobne aj nové objednávky klesli najmenej za dva roky. Medzitým pokračovalo znižovanie zásob, čo odrážala lepšiu dostupnosť materiálu.

Pokiaľ ide o ceny, vstupné náklady klesli najmenej od marca 2023, zatiaľ čo výstupné ceny boli v súlade s aprílovými úrovňami aj s priemerom od začiatku roka.

Celkovo miera optimizmu v rakúskom výrobnom sektore bola síce v máji o niečo nižšia ako marcové 25-mesačné maximum, ale pohybuje sa okolo priemeru pred pandémiou ochorenia COVID-19, keďže firmy dúfajú, že nižšie úrokové sadzby podporia oživenie investícií a hospodárskej aktivity vo všeobecnosti.