Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zadržali ženu podozrivú z vyhrážania sa rodine izraelského premiéra

Na archívnej snímke izraelský premiér Naftali Bennett. Foto: TASR/AP

Zadržaná žena poslala v apríli Bennettovým príbuzným poštou dva listy s vyhrážkami smrťou spolu s nábojmi.

Jeruzalem 9. mája (TASR) - Izraelská polícia zadržala v pondelok 65-ročnú ženu podozrivú z vyhrážania sa rodine izraelského premiéra Naftaliho Bennetta. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia vo svojom vyhlásení identifikovala zadržanú len ako obyvateľku juhu Izraela. Predpokladá sa, že motívy jej konania boli politické.

Zadržaná žena poslala v apríli Bennettovým príbuzným poštou dva listy s vyhrážkami smrťou spolu s nábojmi. Adresátom prvého listu bola premiérova manželka, druhý dostal jeho syn.

V reakcii na tieto vyhrážky bola sprísnená bezpečnosť premiéra i jeho rodiny. Polícia a vnútorná rozviedka Šin Bet začali v prípade vyšetrovanie.

Bennett vedie malú nacionalistickú stranu a nedávno sa v nej dostal pod paľbu kritiky zástancov tvrdej línie, ktorí ho obviňujú, že sa vzdal jej ideológie.

Agentúra AP pripomenula atentát na premiéra Jicchaka Rabina, ktorého v roku 1995 zavraždil židovský ultranacionalista, ktorý bol proti jeho snahám o nastolenie mieru s Palestínčanmi.

Bennett vedie vládnu koalíciu ôsmich politických strán – od malej islamistickej strany až po židovských ultranacionalistov –, ktoré majú okrem opozície voči bývalému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi len málo spoločného.

Bennettova vláda bola vytvorená po štyroch bezvýsledných parlamentných voľbách, ktoré poukázali na hlboké rozdiely v izraelskej spoločnosti, napríklad vo vzťahoch s Palestínčanmi, medzi cirkvou a štátom, i na Netanjahuovu pripravenosť viesť vládu, aj keď je stíhaný za korupciu.