Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári a potravinári spustili 3. ročník Slovenských Vianoc

Štedrovečerný stôl so sviečkami a orechami, ktoré symbolizujú zdravie na celý budúci rok. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Projektom chcú ukázať, že klasické Vianoce sa dajú vyčarovať aj výlučne zo slovenských potravín.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) odštartovala 3. ročník projektu Slovenské Vianoce. Spotrebitelia sa prostredníctvom neho dozvedia mnohé zaujímavé fakty o výrobe domácich potravín typických pre vianočné obdobie. Projektom chce komora ukázať, že klasické Vianoce sa dajú vyčarovať aj výlučne zo slovenských potravín.

Ako ďalej informovala Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, slávnostné štedrovečerné menu vôbec nemusí pozostávať z potravín dovezených cez pol zemegule. Všetky chody totiž možno podľa nej pripraviť výlučne z tých slovenských.

"V čase klimatických zmien, potravinových škandálov a energetickej krízy, keď je obzvlášť dôležité uvedomovať si hodnotu potraviny, je toto ideálne obdobie na to, aby sme ešte viac spotrebiteľom vysvetlili, že hodnoty Vianoce sa skrývajú aj v domácich potravinách. Nakúpme na vianočný stôl radšej menej potravín, ale kvalitných. A tie slovenské sú toho zárukou," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Benefity slovenských potravín podľa Holéciovej znásobí projekt Slovenských Vianoc aj prepojením s históriou. Známa etnologička Katarína Nádaská podľa nej pripomenie, prečo mali naši predkovia práve domáce potraviny v obrovskej úcte a prečo si význam hospodárskych zvierat a pôdy ctili nadovšetko aj počas posledných dní v roku. Projekt Slovenské Vianoce nájdu spotrebitelia na sociálnej sieti SPPK.