Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári pociťujú v mnohých regiónoch Slovenska sucho

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Suché počasie na jednej strane umožňuje, aby boli jarné práce, zakladanie tohtoročnej úrody, plynulé. Na druhej strane, chýbajúca vlaha neprospieva vzchádzajúcim plodinám.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Väčšina územia Slovenska je bez zrážok, poľnohospodári pociťujú v mnohých regiónoch sucho. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), na základe hlásení poľnohospodárov v rámci jarného monitoringu prác.

"Za posledné štyri týždne sa vlahová situácia zhoršuje najmä v severnej polovici územia, ale o nedostatku zrážok hovoria už aj na juhozápade a severovýchode Slovenska," priblížila.

Pre nedostatok zrážok podľa nej napríklad prievidzskí poľnohospodári urýchlili sejbu jarných plodín, keďže sa obávajú deficitu zrážok a chcú čo najviac využiť jarnú vlahu.

Spresnila, že v oblasti Senice zase v uplynulých dňoch práve suché počasie umožnilo, že tamojší poľnohospodári mohli začať siať kukuricu na zrno a na siláž a že mohli aj pokračovať v sejbe slnečnice. "Akútny nedostatok vlahy je v okrese Veľký Krtíš," poznamenala.

O suchu podľa Holéciovej hovoria aj poľnohospodári v okresoch Lučenec a Poltár. V spomínaných regiónoch mali nielen slnečno a teplo, ale aj veterno, a práve takáto kombinácia počasia spôsobila ešte výraznejší úbytok vlahy v pôde.

Doplnila, že suché počasie na jednej strane umožňuje, aby boli jarné práce, zakladanie tohtoročnej úrody, plynulé. Na druhej strane, chýbajúca vlaha neprospieva vzchádzajúcim plodinám.

"Týka sa to najmä regiónov, kde počas zimy nebol takmer žiadny sneh. Zimná zásoba vody tam tak prirodzene chýba. Napríklad v oblasti Dolného Spiša pestovatelia naznačujú, že ak v najbližších dňoch nezaprší, bude problém nielen pri vzchádzaní jarných plodín, ale aj na trvalých trávnych porastoch a možno aj na viacročných krmovinách," dodala hovorkyňa SPPK.