Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári: Sebestačnosť v produkcii cukru je na úrovni asi 90 %

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/František Iván

Nižšia produkcia cukru sa dosiahla z dôvodu extrémneho sucha, ktoré vlani výrazne potrápilo pestovateľov. Výpadky v zásobovaní cukrom na trhu sa neočakávajú.

Bratislava 7. februára (TASR) - Sebestačnosť SR v produkcii cukru je po aktuálnej sezóne na úrovni približne 90 %. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v súvislosti s ukončením cukrovarníckej kampane.

Nižšia produkcia cukru sa podľa nej dosiahla z dôvodu extrémneho sucha, ktoré vlani výrazne potrápilo pestovateľov. Výpadky v zásobovaní cukrom na trhu sa neočakávajú.

Podčiarkla, že cukrovarnícka kampaň 2022/2023 bola pre 215 slovenských pestovateľov cukrovej repy a dvoch producentov cukru veľkou výzvou. Extrémne sucho, nedostatok zrážok, pre Slovensko neobvyklé prúdenie severného horúceho vetra spôsobilo, že porasty cukrovej repy trpeli enormným vlahovým deficitom. Výraznejšie zrážky prišli až na konci augusta.

"Sucho spôsobilo, že priemerná úroda cukrovej repy bola v ostatnej cukrovarníckej kampani na úrovni 55,76 tony z hektára (t/ ha). Zvládnutie klímy bolo pre pestovateľov obrovskou výzvou. Aj napriek tomu môžeme povedať, že nižšia produkcia cukru ide na vrub počasiu, ktoré nevieme predvídať, a nie nesprávnym rozhodnutiam pestovateľov," uviedol predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács.

Aktuálna cukrovarnícka kampaň 2022/2023 trvala 109 dní. Okrem sucha ju výrazne ovplyvnila aj energetická kríza. "Cukrovarnícke spoločnosti pred začiatkom kampane stáli pred dilemou, či kampaň začať čo najskôr pre možné výpadky dodávok zemného plynu a energií alebo posunúť úvod kampane neskôr a využiť tak priaznivé počasie počas jesene, keď cukrová repa naberala na cukornatosti a hmotnosti," uviedol Michal Abelovič, predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku a zároveň predseda predstavenstva cukrovaru v Trenčianskej Teplej – Považský cukor.

Počas kampane sa spracovalo v oboch cukrovaroch spolu 1.088.857 ton cukrovej repy, ktoré z nej vyrobili 151.472 ton cukru. "Hoci sme nedosiahli 100-percentnú sebestačnosť v produkcii cukru, výsledok cukrovarníckej kampane skončenej len pred pár týždňami hodnotíme ako uspokojivý. Výpadky v zásobovaní trhu slovenským cukrom neočakávame. Je to mimoriadne pozitívna správa pre našich spotrebiteľov," zhodnotil Adrián Šedivý, konateľ spoločnosti Slovenské cukrovary v Seredi.

Vzhľadom na dôsledky klímy a nutnosť vlahy pre repu prechádza podľa Holéciovej produkcia cukrovej repy zložitým obdobím. Kľúčové je, aby sa jej pestovanie podporilo aj prostredníctvom modernizácie závlahových sústav. Tí poľnohospodári, ktorí mohli repu zavlažovať, totiž dosiahli až 70-tonové úrody z hektára.

Rovnako žiaduce podľa nej je, aby sa produkcia repy aj naďalej podporila finančnými zdrojmi aj prostredníctvom Spoločnej poľnohospodárskej politiky, vďaka čomu sa pomôže v budúcnosti udržať sebestačnosť pre tento segment špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku.