Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári sejú a sadia aj napriek pribúdajúcim prípadom COVID-19

Foto: TASR - Roman Hanc

Pribúdajú aj plochy, kde sadia pestovatelia zemiaky. V pôde sú už takmer tri štvrtiny z plánovaného množstva tejto plodiny. Pestovatelia cukrovej repy zasiali cukrovú repu už na 85 % výmery.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Poľnohospodári sejú a sadia aj napriek pribúdajúcim prípadom ochorenia COVID-19. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Hlavný cieľ – zabezpečiť pre Slovákov tohtoročnú úrodu a z nej potraviny – zatiaľ podľa nej poľnohospodári a potravinári napĺňajú bez problémov. Práce na poliach plynulo pokračujú. Pestovatelia naprieč celým Slovenskom už zasiali viac ako polovicu všetkých obilnín. Jarný jačmeň, jarnú pšenicu, ovos a raž sa im už podarilo zasiať na celej plánovanej výmere.

Spresnila, že pribúdajú aj plochy, kde sadia pestovatelia zemiaky. V pôde sú už takmer tri štvrtiny z plánovaného množstva tejto plodiny. Pestovatelia cukrovej repy zasiali cukrovú repu už na 85 % výmery.

V 15. týždni ukončili podľa Holéciovej v okrese Nové Zámky osev jačmeňa jarného, ovsa, zemiakov, hrachu na zrno alebo cukrovej repy. Veľmi priaznivé počasie bez zrážok umožnilo senickým poľnohospodárom výrazne pokročiť v osevoch jarín.

Holéciová poznamenala, že viacerí chovatelia v Prievidzskom okrese avizujú skorší nástup pasenia hovädzieho dobytka a oviec.

Zdôraznila, že pre priaznivé počasie a miernu zimu začali poľnohospodári s tohtoročnými jarnými prácami približne o dva týždne skôr, než je zvykom. Posun jarných prác sa netýka len nížin, ale prakticky celého územia Slovenska.

Dodala, že zo všetkých regiónov poľnohospodári hlásia výrazné sucho. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu je deficit pôdnej vlahy na väčšine Slovenska v intervale 5 až 40 milimetrov (mm), ojedinele až do 60 mm.