Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Poľnohospodári sú pri prácach na poliach vo veľkom sklze

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Aktuálne je pozbieraných len približne 23 % kukurice na zrno, pričom v minulom roku bolo v tomto čase pozbieraných vyše 70 %.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Poľnohospodári sú pri prácach na poliach vo veľkom sklze. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Vo viacerých regiónoch je podľa jeho informácií v dôsledku nepriaznivého počasia veľké riziko, že ani nedôjde k dokončeniu zberu jesenných plodín, jarným vyorávkam a osevu ozimín.

Priblížil, že aktuálne je na Slovensku pozbieraných len približne 23 % kukurice na zrno, pričom v minulom roku bolo v tomto čase pozbieraných vyše 70 %. Cukrová repa je pozbieraná na 35 % a zemiaky na vyše 80 %. "So zberom slnečnice budú naši poľnohospodári postupne finišovať," poznamenal.

Výdatné zrážky na rozsiahlom území Slovenska podľa Korpáša výrazne spomaľujú práce na poliach. Tento jav už ohrozuje dodržanie skoro všetkých agrotechnických úkonov. Problém je nielen so zberom, ale aj založením novej úrody. Napríklad v okrese Galanta bola sejba v minulých rokoch v takomto čase vykonaná na približne 80 %. "Aktuálne však evidujeme iba necelých 45 % uvažovanej plochy," spresnil.

Dodal, že pri zberových prácach poľnohospodári predpokladajú aj určitý výpadok produkcie. Daždivé počasie je často sprevádzané aj pomerne silným vetrom, čo spôsobuje poľahnutie porastu, dochádzať môže aj k opadávaniu klasov kukurice a k zvýšeniu rozmnoženia hubovitých chorôb. Odďaľovanie zberových prác zároveň zvyšuje možnosti poškodenia úrody poľovnou zverou.