Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Polovica Britov minie na tieto Vianoce menej peňazí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kantar uviedol, že 37 % spotrebiteľov v Spojenom kráľovstve zápasí so svojou finančnou situáciou a 47 % sa obáva Vianoc.

Londýn 29. októbra (TASR) - Polovica Britov plánuje tento rok minúť na Vianoce menej peňazí, keďže kríza životných nákladov po prudkom náraste cien potravín a energií obmedzuje ich kúpnu silu. Ukázali to tento týždeň výsledky ankety spoločnosti Kantar, ktorá sa venuje prieskumom trhu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa prieskumu každý tretí z respondentov, ktorí potvrdili zníženie výdavkov, plánuje skresať rozpočet na darčeky pre blízkych priateľov a rodinu o viac ako 25 libier (28,82 eura) na osobu.

Spotrebitelia v Spojenom kráľovstve obmedzujú svoje výdavky, keďže inflácia sa už vyšplhala na 10 %. A čelia ďalšiemu zhoršeniu situácie v roku 2023 po tom, ako minister financií Jeremy Hunt povedal, že zruší daňové škrty, ktoré predtým plánovala odchádzajúca premiérka Liz Trussová.

Separátny prieskum minulý týždeň odhalil, že spotrebiteľská dôvera v Spojenom kráľovstve zostala blízko rekordného minima, keďže domácnosti reagovali na kombináciu vysokej inflácie a chaotickej politiky.

Kantar uviedol, že 37 % spotrebiteľov v Spojenom kráľovstve zápasí so svojou finančnou situáciou a 47 % sa obáva Vianoc.

Niekoľko maloobchodníkov vrátane najväčšieho reťazca Tesco a on-line predajcu módy ASOS už varovalo pred slabším ziskom, keďže čelia vyšším nákladom na energiu a zamestnancov a slabej libre.