Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Polovica rodinných firiem v Nemecku chce dať vedenie ďalšej generácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Takmer polovica rodinných podnikov v Nemecku funguje v druhej a tretej generácii a päť percent bolo založených už pred rokom 1900.

Mníchov 15. januára (TASR) - Takmer polovica rodinných podnikov v Nemecku sa chystá odovzdať vedenie ďalšej generácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na štúdiu ekonomického inštitútu Ifo.

Spomedzi väčších rodinných podnikov s viac ako 250 zamestnancami plánovalo 50 % odovzdať vedenie v nasledujúcich troch rokoch, uviedla v pondelok expertka mníchovského inštitútu Annette von Maltzanová. Nástupcu z radov rodiny nemalo určených 42 % oslovených spoločností. Problém s nástupníctvom sa prejavuje aj v dozorných radách, kde iba štvrtina firiem uviedla, že ich dokáže obsadiť rodinnými príslušníkmi.

Takmer polovica rodinných podnikov v Nemecku funguje v druhej a tretej generácii a päť percent bolo založených už pred rokom 1900. Podľa štúdie sa však v poslednom období podarilo dosiahnuť nástupníctvo v rámci rodiny len tretine spoločností. Inštitút Ifo predpokladá, že do roku 2026 sa uskutoční ročne v priemere 38.000 odovzdaní riadenia.

Kariérne cesty mladej generácie čoraz viac určujú individuálne záujmy a odohrávajú sa mimo rodinného podnikania, upozornili výskumníci. Rainer Kirchdörfer, predseda Nadácie rodinných podnikov, tiež vyjadril poľutovanie nad zlými rámcovými podmienkami. "Byrokracia, ceny energií, nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a daňové zaťaženie odrádzajú novú generáciu," vysvetlil.