Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Polročný zisk potravinárskeho koncernu Danone mierne klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Čistý zisk za 1. polrok dosiahol 1,02 miliardy eur. Medziročne to predstavuje pokles o 1,9 %. Tržby klesli o 3,6 % na 12,19 miliardy eur a porovnateľné tržby zaznamenali pokles o 1,1 %.

Paríž 30. júla (TASR) - Francúzsky potravinársky koncern Danone zaznamenal za 1. polrok mierny pokles čistého zisku, čo ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá zasiahla do výsledkov firmy v 2. kvartáli.

Čistý zisk za 1. polrok dosiahol 1,02 miliardy eur. Medziročne to predstavuje pokles o 1,9 %. Tržby klesli o 3,6 % na 12,19 miliardy eur a porovnateľné tržby zaznamenali pokles o 1,1 %. Ich vývoj za celý 1. polrok výrazne ovplyvnil 2. kvartál, keď v dôsledku pandémie nového koronavírusu klesli porovnateľné tržby o 5,7 %. V 1. štvrťroku sa zvýšili o 3,7 %.

Výrazne klesli tržby divízie balených vôd, ktoré ovplyvnil fakt, že pre karanténne opatrenia počas najkritickejšieho obdobia pandémie obmedzili ľudia stravovanie mimo domu. Tržby tejto divízie sa v 2. kvartáli znížili medziročne o 28 %.

Spoločnosť už v apríli zrušila celoročné prognózy s tým, že vzhľadom na neistý vývoj pandémie je celoročné výsledky ťažké odhadnúť. Firma však verí, že 2. polrok bude podstatne lepší než prvá polovica roka. Ako povedal generálny riaditeľ Danone Emmanuel Faber, aj keď je stále ťažké predpovedať, ako sa budú vyvíjať makroekonomické podmienky a nálada spotrebiteľov, sú presvedčení, že najhorším kvartálom bol práve 2. štvrťrok a druhá časť roka prinesie lepšie výsledky.